Valkuil achter voordeur xtc-lab

Zomaar een hennepkwekerij of xtc-lab binnenstormen met getrokken pistool of brandweerspuit,doen politie en brandweer allang niet meer. Het oprollen van de illegale drugshokken brengt veel gevaren met zich mee, van valkuilen onder de deurmat tot exploderende drukvaten....

Van onze verslaggever

De brandweerafdeling van de christelijke vakbond CNV sloeg deze week alarm over de anti-inbraakmaatregelen bij illegale hennepkwekerijen. De nationale Unit Synthetische Drugs (USD) waarschuwde twee maanden geleden al voor de enorme hoeveelheden chemicaliën die worden aangetroffen in xtc-laboratoria.

Productieplaatsen van hennep en xtc voldoen doorgaans niet aan de veiligheidseisen die gelden voor bedrijf en personeel. Bij de hennepkweek wordt vaak illegaal water en elektriciteit afgetapt. De verbindingen zijn soms van professionele kwaliteit, maar vaker van erbarmelijk niveau.

De productie van xtc, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van drukvaten en chemische stoffen, geschiedt vaak met ondeugdelijk materiaal. De fabricage van de drugs moet worden afgeschermd van de buitenwereld. Gevolg is dat de hennepkwekers kiezen voor ongeschikte, soms brandgevaarlijke locaties. Ook zijn de laboratoria en kwekerijen vaak slecht geventileerd.

Behalve van politie en justitie hebben de drugsproducenten vooral te vrezen van andere wetsovertreders. Oogstrijpe hennepplanten wekken de interesse van inbrekers. 'Struikrovers' heten ze in de terminologie van de cannabiswereld.

In de xtc-wereld is niet alleen het eindresultaat, de pillen, een gewild object om te 'rippen'. Ook de grondstoffen voor xtc, zoals BMK, zijn zo duur geworden dat ze aantrekkelijke roofwaar vormen. Wie een werkend laboratorium weet te lokaliseren, kan dus een grote slag slaan.

De brandweer trof in hennepkwekerijen beveiligingsmaatregelen aan die veel gevaar opleverden voor het personeel, zegt Nico Horsting, voorzitter van CNV Brandweer. Meerdere malen werden valkuilen gevonden achter de deur van kwekerijen. De kuil is aan het zicht onttrokken met bijvoorbeeld een deurmatje. Het is genoeg om een inbreker of een brandweerman een gebroken been te bezorgen. Veel brandweerkorpsen kwamen volgens Horsting ook beveiliging met elektriciteit tegen. Deurknoppen en brievenbussen werden onder stroom gezet. Horsting zelf kwam als lid van een blusploeg in Amersfoort open elektrische draden tegen die iedereen die de gebarricadeerde deur van de kwekerij wist te slechten, een zware stroomstoot moesten geven.

Nog agressiever was de beveiliging met een natriumlamp en een bak water. Bij het opendoen van de deur moest de lamp in het water vallen, vertelt hij. 'Met een chemische reactie en een forse explosie tot gevolg.'

Ook de productie levert gevaar op, stelt het CNV. Horsting wijst op de verneveling van water boven de hennepplanten. Hij vreest dat de gebruikte installaties gevoelig zijn voor vorming van de legionella-bacterie, die een dodelijke ziekte kan veroorzaken.

In de xtc-branche gaat het vooral om de aanwezigheid van chemicaliën, die vaak zonder nadere omschrijving zijn opgeslagen. Vorig jaar zijn in Nederland 35 productieplaatsen van synthetische drugs gevonden. Negentien ervan bevonden zich in woonwijken. De USD wees bij de presentatie van haar jaarverslag op de grote risico's voor omwonenden en mensen die deze productieplaatsen moeten ontmantelen. In 2001 vonden op vier productieplekken ontploffingen plaats. Twee personen raakten zwaargewond.

Onlangs spoorde de Amsterdamse politie een xtc-lab op in een kelder in de Amsterdamse Jan Hanzenstraat, midden in een woonwijk. In verband met explosiegevaar moesten omwonenden hun huis uit. Milieuspecialisten, van wie er een met persluchtmasker de kelder was binnengegaan, waren uren bezig het lab te ontruimen. Zij vonden diverse vaten met chemicaliën. Er hing een sterke acetonlucht en de atmosfeer was 'mistig en dampig'.

Beveiligingsmaatregelen zoals omschreven door het CNV, is de USD in xtc-labs nog niet tegengekomen. Wel wijst het team op de gevaren van de productie voor het milieu. Afgewerkt materiaal wordt gedumpt op afgelegen plekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden