Nieuws

Valkenburg overziet de verwoesting: 400 miljoen euro schade, 700 huizen nog onbewoonbaar

De wateroverlast van vorige week heeft in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. 270 horecaondernemingen en 180 winkels zijn getroffen door de ramp. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo bekendgemaakt.

Niels Waarlo
In Valkenburg ligt een 'soep van Geulwater, regenwater, rioolwater' en alles wat is meegestroomd uit kelders en garages. Beeld Marcel van den Bergh
In Valkenburg ligt een 'soep van Geulwater, regenwater, rioolwater' en alles wat is meegestroomd uit kelders en garages.Beeld Marcel van den Bergh

Het centrum van Valkenburg werd zwaar getroffen door een overstroming van de Geul, een riviertje dat er dwars doorheen loopt. Water stroomde op kniehoogte of nog hoger door de straten, huizen en ondernemingen liepen onder, hotels moesten worden ontruimd. Het gaat nog maanden duren voordat de schade is hersteld, zei Prevoo tijdens een persconferentie.

Ongeveer 2.300 woningen zijn beschadigd of vervuild geraakt, 700 huishoudens mogen voorlopig hun huis niet in. Zij zouden allemaal een nieuw onderkomen hebben gevonden. Volgens Prevoo is er naar schatting 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dit laatste komt mede door gemiste inkomsten van horeca die niet open kan.

Verf en frituurvet

Verder is er 1.100 ton aan afval verwijderd. Desondanks ligt er nog veel vervuild slib. Volgens de burgemeester ligt er in Valkenburg een ‘soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen.’

Om die reden is het, behalve voor bewoners en ondernemers, verboden om delen van het centrum in te gaan. Speeltuintjes blijven de komende tien dagen dicht, het wordt afgeraden kinderen de komende anderhalve week op gazons te laten spelen. Ook het buitengebied van het stadje is verboden gebied vanwege het verontreinigde slib. Wie hier toch naartoe gaat, kan een boete krijgen.

‘We mogen van geluk spreken dat wij geen slachtoffers hebben in dit deel van het rampgebied’, zei de burgemeester verder. Dat was in België en Duitsland anders. ‘Ondanks onze eigen ellende leven we mee met de slachtoffers in de buurlanden. Zij hebben het zwaarder voor de kiezen gekregen.’

De vraag is nu wie precies voor de schade gaat betalen. Veel, maar niet alle schade in Valkenburg wordt gedekt door de verzekeraars, volgens Geeke Feiter, directeur van het Verbond voor Verzekeraars. Het kabinet heeft het getroffen gebied officieel uitgeroepen tot rampgebied, waardoor schade die niet is verzekerd door de overheid kan worden betaald. Waarschijnlijk blijft een deel van de schade door misgelopen inkomsten ‘eigen risico’.

Ook elders in Limburg is het puinruimen begonnen. Zo zet Rijkswaterstaat kraanschepen in bij het opruimen van de koelkasten, stukken hout en andere rommel die langs de oevers van de Maas zijn neergesmeten door het water. Tussen Maasband en Urmond is een pijpleiding beschadigd door de afslag van een stuk oever. Inmiddels is duidelijk dat het hoogwater in Brabant geen problemen heeft veroorzaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden