Vale gieren rukken op

Op verschillende plekken in België en Nederland zijn maandag tientallen vale gieren gesignaleerd. De roofvogels, afkomstig van de Spaanse Pyreneeën, zijn op zoek naar voedsel....

Een groep van bijna honderd gieren streek neer bij Antwerpen en in Belgisch-Limburg. De dieren van elk zo'n 7,5 kilo komen vooral voor in de Spaanse provincie Aragon, waar van oudsher in herdersdorpen kadavers van dode schapen werden achtergelaten. Maar door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen de kadavers niet meer zomaar in de natuur worden achtergelaten.

De Europese Commissie wijst er echter op dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de vale gieren te voeren in hun eigen habitat. Een woordvoerder van de commissie uitte maandag zijn boosheid over de aantijgingen dat EU-regelgeving te streng zou zijn en de dieren daarom zouden verhongeren. ‘Lidstaten moeten alleen wel de EU-regels in eigen land doorvoeren’, aldus de woordvoerder.

EU-wetgeving maakt het mogelijk voor de zuidelijke landen om kadavers in het veld te laten liggen voor de gieren. Er moet dan wel regelmatige controle op BSE plaatsvinden bij de levende dieren in dat gebied.

De gieren, die een spanwijdte hebben tot 2 meter 80, leggen gemakkelijk honderden kilometers per dag af op zoek naar voedsel. De kans dat de dieren voedsel vinden is klein, want ook in België liggen geen kadavers langs de weg. Dominique Verbelen van Natuurpunt zei maandag op VRT-radio dat de gieren dan ook de hongerdood zullen sterven: ‘Een dood konijn of een kip kunnen ze wel vinden, maar dat is niet genoeg voor honderd gieren.’

Boven Zeeuws-Vlaanderen vlogen maandagmiddag enkele tientallen vale gieren, meldde Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren. Ook op andere plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Zo zijn zondag vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en IJzendijke (Zeeland) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), valt te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.

Vogelbescherming Nederland verwacht niet dat de gieren zich in ons land vestigen. ‘Deze vogels zijn klifbroeders. Ze zullen op termijn wel weer terugvliegen naar hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje’, aldus de organisatie.

Het is overigens niet eerder voorgekomen dat de vogel in zulke groten getale naar Nederland komt. ‘In 2003 hebben we een groep van achttien gieren gehad. Nu hebben we meldingen over een groep van zestig vogels rond Tilburg en nog eens zo'n vijftig boven Zeeuws-Vlaanderen’, aldus een woordvoerder.

Begin mei meldden Spaanse media dat hongerige gieren in de provincie Burgos zelfs levend vee aanvielen. In één geval wisten circa honderd gieren een koe en haar kalf te doden. Vogelbescherming Nederland verwacht deze taferelen hier niet. ‘Dat is een zeer uitzonderlijke situatie. De groep die in 2003 in Nederland was, doodde wel jonge ooievaars. Hoe ze zich nu gaan gedragen, blijft vooralsnog afwachten.’

De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn inmiddels teruggevlogen richting België. Volgens Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren trok de groep rond 15.00 uur de grens over.

Een aantal vale gieren is maandag in een weiland in Zeeuws-Vlaanderen neergestreken. De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn teruggevlogen richting België. (ANP) Beeld
Een aantal vale gieren is maandag in een weiland in Zeeuws-Vlaanderen neergestreken. De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn teruggevlogen richting België. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden