Val van Fillon kan nadelig uitpakken voor Le Pen

Marine le Pen lijkt vooral te gaan profiteren van de affaire-Fillon, maar dat kan ook anders uitpakken.

Fokke Obbema
Marine le Pen. Beeld afp
Marine le Pen.Beeld afp

De affaire rond de rechtse presidentskandidaat Francois Fillon lijkt vooral koren op de molen te zijn van Marine le Pen, de leider van het Front National. Tot voor kort was de algemene overtuiging dat de conservatieve, onkreukbaar geachte kasteelheer Fillon haar zou verslaan in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Maar Le Pen hoeft Fillon niet langer te vrezen.

Zijn einde is ingeluid door het satirische weekblad Le Canard Enchaîné. Dat onthulde dat Fillons vrouw Penelope en twee kinderen tonnen kregen voor parlementair werk dat zij niet hebben verricht. De politieke klasse stond er weer op als zakkenvullers - een aambeeld van Le Pen. Ook om die reden oogt de affaire als bovenal gunstig voor haar.

Er zullen zeker Fransen zijn die nu echt hun buik vol hebben van 'de politiek' en die dus hun weerzin om op Le Pen te stemmen overwinnen. Beschaafd rechts moet walgen van alle affaires in de eigen 'politieke familie'. De saaie Fillon kon juist kandidaat van de Republikeinen worden, omdat hij 'in dertig jaar nooit in een affaire' was beland en nimmer 'ethisch onacceptabel gedrag vertoonde', zoals hijzelf benadrukte. Dat hielp hem te winnen van twee veteranen met besmet blazoen: oud-premier Juppé, al eens veroordeeld voor 'nepbaantjes' voor partijgenoten, en oud-president Sarkozy, gewikkeld in een trits rechtszaken. Keer op keer benadrukte Fillon dat de macht 'voorbeeldig' moest zijn, 'eerlijk' en 'transparant'. En dan nu dit.

Toch is het voor Le Pen te vroeg om te juichen. Want de affaire speelt ook de jeugdige Emmanuel Macron in de kaart. Hij is een pro-Europese politicus die door zijn aanhangers als de 'Franse Kennedy' wordt gezien. Bovendien kan hij zich met goede argumenten als een buitenstaander ten opzichte van het establishment positioneren. En dat is in deze tijden een groot voordeel.

Haalt Macron de tweede ronde dan is de kans aanzienlijk dat hij Le Pen verslaat. Het programma van Fillon was een groot struikelblok voor linkse kiezers. Maar die kunnen zich er wel toe zetten te stemmen op Macron, die ook gematigd rechts zeker aansprekt. Zo bezien zou de affaire voor Le Pen juist wel eens ongunstig kunnen uitpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden