Media inJapan

Val van de partij tegen het tv-abonnement

Waarover maken de media in Japan zich druk? Over een politicus die wordt teruggepakt door de publieke omroep, constateert onze correspondent Jeroen Visser. 

Still van campagnevideoBeeld Youtube

Het was, en dit is zacht uitgedrukt, een vervelend moment voor de Japanse publieke omroep NHK, toen de presentator van dienst afgelopen juli op verkiezingsavond moest aankondigen dat Takashi Tachibana een zetel in het parlement had veroverd. Tachibana is de leider van de Japanse one-issuepartij NHK Kara Kokumin wo Mamoru To, oftewel Partij die het Volk moet beschermen ­tegen NHK. Zijn campagneslogan: ‘NHK moet kapot.’

De 52-jarige Tachibana is een oud-werknemer van de publieke omroep. Hij werd er in 2005 ontslagen nadat hij informatie over een boekhoudschandaal had gelekt naar de pers. Sindsdien is het oorlog en voert Tachibana actie tegen het abonnementsgeld dat elke tv-bezitter verplicht moet betalen aan de publieke omroep. Een van Tachibana’s ideeën is om het signaal van NHK standaard te verstoren zodat alleen diegenen die speciaal een abonnement nemen de programma’s van de omroep kunnen bekijken.

De boodschap slaat aan. Sinds de oprichting zes jaar geleden wist ‘N-Koku’, zoals de partij in de volksmond wordt genoemd, al 26 kandidaten verkozen te krijgen in gemeentelijke en provinciale raden. En in juli behaalde Tachibana dus ook een zetel in het Japanse Hogerhuis. Bijna een miljoen Japanners stemden op N-Koku.

De campagne leverde komische situaties op, zoals toen Tachibana tijdens de verplichte zendtijd voor politieke partijen – op NHK natuurlijk – opriep de omroep te vernietigen. Het maakte de oud-NHK-medewerker niets uit, zijn doelgroep is elders te vinden. Op YouTube wel te verstaan, waar zijn campagnevideo voor de afgelopen verkiezingen meer dan 3 miljoen keer werd bekeken. Tachibana voelt zich als een vis in het water op YouTube, waar zijn kanaal meer dan een half miljoen volgers heeft.

Eenmaal geïnstalleerd in de volksvertegenwoordiging nam ­Tachibana demonstratief een abonnement op de publieke omroep voor de tv in zijn werkkamer, om daarna te verklaren dat hij zijn rekeningen niet zou betalen en elk dispuut daarover graag voor de rechter zou uitvechten. Dan zou de politicus overigens weinig kans maken: het Hooggerechtshof oordeelde in 2017 dat de verplichte bijdrage niet in strijd is met de grondwet.

Partijrelletjes

Onlangs gaf Tachibana zijn zetel in het parlement door aan de nummer 2 van de lijst, om zelf bij een tussentijdse verkiezing een gooi te doen naar een andere districtszetel, zodat de partij twee ­zetels in handen zou krijgen. Dat mislukte echter jammerlijk, mede door de vele partijrelletjes van de afgelopen weken.

Zo werd Tachibana door de politie verhoord omdat hij een partijgenoot zou hebben bedreigd. Ook stelde hij recentelijk voor om volkeren die zich ‘als idioten voortplanten’ van de aardbodem te vegen, om overbevolking tegen te gaan. En dan nam hij ook nog een onafhankelijke parlementariër op in zijn fractie, die felle kritiek had gekregen nadat hij in een dronken bui had opgeroepen tot oorlog met Rusland vanwege het geschil over enkele eilanden ten noorden van Japan.

Tachibana verloor afgelopen zondag de verkiezingsstrijd met ruime cijfers en zit nu weer zonder zetel in het parlement. Zijn werkkamer moet hij inleveren en zijn NHK-abonnement loopt automatisch ten einde.

De omroep liet er geen gras over groeien en diende meteen een zaak in tegen Tachibana. De politicus is twee maanden aan abonnementsgeld, oftewel 37,70 euro verschuldigd, aldus NHK. Normaliter doet de publieke omroep geen ­mededelingen over zaken tegen individuen die in gebreke blijven, maar in dit geval werd een uitzondering gemaakt, zo verklaarde de omroep, vanwege ‘de vele verzoeken van tv-kijkers om actie te ondernemen’.

Jeroen Visser is correspondent in Seoul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden