Weekendwijzer

Val van de muur, Megumi, Opium: Arnon Grunberg

De 7 interessantste programma's dit weekend, van de herdenking van de Val van de Muur tot de nieuwe latenightshow van Arjen Lubach.

null Beeld Raymond Depardon / Magnum
Beeld Raymond Depardon / Magnum

1. Val van de muur: 25 Jahre Mauerfall, zondag, ARD, 10:00 uur Wir sind das Volk, zondag, ARD, 12:45 uur Ein Land wird eins, zondag, ARD, 17:00 uur


25 jaar na de val van de muur, zondag, NPO 2, 19:45 uur

2Doc: 1989, zondag, NPO 2, 21.00 uur

Veel aandacht voor de val van de muur, 25 jaar geleden. De NOS doet morgenavond verslag vanuit Berlijn. De ARD is er de hele dag bij. Daar begint het eerste 25 Jahre Mauerfall-programma al om 10.00 uur: de officiële herdenking van de slachtoffers die aan de muur de dood vonden, in aanwezigheid van Angela Merkel. 's Middags wordt teruggekeken met bondspresident Joachim Gauck. Hij was vroeger pastor in de DDR. En daarna gaat het de hele dag door met muur-programma's. Zoals Ein land wird eins. Met de val van de muur werd niet alleen de grens tussen Oost- en West-Berlijn afgebroken, maar ook de 1.400 kilometer lange grens die Duitsland al die jaren in tweeën had gedeeld. Ein land wird eins is een reis langs die oude grens, waarvan vaak alleen nog een betonnen strook, de 'grenswachtersnelweg', en een wild stuk natuur zijn overgebleven. En de verhalen.

Voor wie er om 21.00 nog steeds geen genoeg van heeft, is er op NPO 2 de Deense documentaire 1989, waarin het politieke spel dat voorafging aan de Val van de Muur wordt gereconstrueerd vanuit het perspectief van de toenmalige Hongaarse president Miklós Neméth.

2. Megumi Zaterdag NPO Doc, 21.18 uur

Première op de Nederlandse televisie van Mirjam van Veelens film Megumi. Op 19 november 1977 komt het 13-jarige Japanse meisje Megumi niet thuis van haar school in Niigata. Pas twintig jaar later komen haar ouders erachter dat ze is ontvoerd door Noord-Koreaanse geheim agenten. Bizar maar waargebeurd. Wat er precies met haar gebeurd is, is nog steeds onduidelijk. Megumi's ouders, gek van verdriet en onzekerheid, blijven hopen dat ze nog steeds in leven is.

3. Opium: Arnon Grunberg

Zaterdag, NPO 2, 22.35 uur

Een special over Arnon Grunberg, wiens 20-jarig jubileum als schrijver momenteel gevierd wordt met een tentoonstelling bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Presentator Cornald Maas wandelt met Grunberg langs de manuscripten, briefwisselingen, agenda's en kattenbelletjes die op de UvA te bezichtigen zijn en praat met hem over de aanloop naar zijn glorieuze debuutroman Blauwe maandagen in 1994.

In de jaren voor de doorbraak zwierf de puisterige postpuber Grunberg door Amsterdam en streefde hij een carrière als acteur en uitgever na. Naast Grunberg zelf komen ook actrice en oud-huisgenoot Roos Ouwehand en uitgever Vic van de Reijt aan het woord. Van de Reijt ontmoette Grunberg voor het eerst op de Frankfurter Buchmesse: 'Ik zag al vrij snel dat hij een groter talent had voor verhalen vertellen dan voor uitgeven.'

In de tijd van Blauwe maandagen werd Grunberg vooral gezien als grappige krullenbol, maar tegenover Cornald Maas constateert de schrijver vergenoegd dat hij geen nationale knuffelbeer is geworden: 'Op een gegeven moment is het beeld gekieperd naar dat van een monster.'

4. Podium: College muziek en oorlog

Zondag, NPO 2, 13.00 uur

'In Flanders fields the poppies blow', schreef John McCrae, en Charles Ives zette McCraes gedicht over de Eerste Wereldoorlog op muziek. Dirigent en violist Jan Willem de Vriend geeft een tv-college over de band tussen muziek en oorlog. Over hoorns en trompetten, en piccolo's die met hun vinnige schelheid zelfs het zwaarste wapengekletter kunnen overstemmen. Over Wellingtons Sieg van Beethoven, een strijdstuk met snuivende paarden en ratelende geweren. En over de Radetzkymars. Dat is een minder hupserige nieuwjaarsknaller dan je zou denken. De Radetzkymars hielp ooit om een Oostenrijkse burgeroorlog te voorkomen, vertelt Vriend. Over oorlog en muziek gesproken: Een uur eerder zendt Canvas een opvoering van het War Requiem van Benjamin Britten uit (Puur muziek, War Requiem, 12.00 uur).

Dirigent Jan-Willem de Vriend Beeld Ivo van der Bent
Dirigent Jan-Willem de VriendBeeld Ivo van der Bent

5. Swarm - nature's incredible invasions Zondag, BBC 4, 18.00 uur

Tweedelige serie over zwermen. Groepen vogels of insecten die als één groot en krachtig superorganisme opereren. Een zwarte wolk vliegen in het Victoriameer, een school haring die zich als een reuzenaal in alle bochten wringt om roofvissen op afstand te houden, krabben die allemaal tegelijk op stap gaan. Er bestaat zelfs een zwerm die helpt het broeikaseffect tegen te gaan. Hoe weet elk dier wat-ie moet doen in de zwerm? En wie bestuurt de zwerm?

null Beeld ANP
Beeld ANP

6. A'dam - E.V.A. II Zondag, NPO 3, 20.30 uur

Weet u het nog? Eva is zwanger van Adam, maar echt lekker zit het niet tussen de twee. In de openingsaflevering van het langverwachte tweede seizoen van deze sprankelende en geestige dramaserie wonen de stugge Zeeuw Adam (Teun Luijkx) en stadse Eva (Eva van de Wijdeven) in hun afzonderlijke appartementen, ieder met een eigen kinderkamer, in gespannen afwachting van de baby.

Eva is al over één dag uitgerekend, en het lijkt erop dat gay best friend Harm Jan (Rick Paul van Mulligen) momenteel de belangrijkste man in haar leven is. Want Harm Jan mag mee naar de zwangerschapsgym, en Adam niet. Maar op Valentijnsdag lijkt een onverziene overstroming Adam en Eva weer dichter tot elkaar te brengen.

7. Zondag met Lubach NPO 3, 21.25 uur

'Zo goed als nieuws', dat is de slogan van deze nieuwe ambitie van schrijver/cabaretier Arjen Lubach: een messcherpe wekelijkse latenightshow maken waarin het nieuws in dertig minuten op zijn Lubachs wordt geremixt. Wat we kunnen verwachten: interviews met gasten (deze week o.a. de Amerikaanse schrijfster Lena Dunham), satirische filmpjes en veel oneliners in de trant van: 'De onbemande NASA-raket die vannacht ontplofte zou naar het ISS gaan, maar is nu naar de maan. #zml'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden