Val van Bihac leidt tot exodus naar Kroatië

De inname door eenheden van het Bosnische regeringsleger van Velika Kladusa, het laatste bolwerk van Moslim-opstandelingen in de enclave Bihac, heeft zondag een grote vluchtelingenstroom richting Kroatië op gang gebracht....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

SARAJEVO

De eenheden van het Vijfde Legerkorps van het Bosnische regeringsleger veroverden Velika Kladusa een paar uur nadat de leider van de opstandige enclave, Fikret Abdic, een gesprek had met VNonderhandelaar Sergio de Mello. Daarin weigerde hij zijn onafhankelijkheidsverklaring 'van nul en generlei waarde' te noemen.

Het regeringsleger meldde het middeleeuwse kasteel te hebben ingenomen dat Abdic als zijn hoofdkwartier had ingericht. Over het lot van Abdic zelf is niets bekend. VNwoordvoerders bevestigden dat het Vijfde Legerkorps de controle over Velika Kladusa had overgenomen en bezig was de laatste verzetshaarden op te ruimen.

Zaterdag kwamen in Bihac vijf kinderen om het leven en raakten zeven anderen gewond toen een granaat ontplofte bij een schoolgebouw. De granaat was volgens de VN afkomstig van de Bosnisch-Servische eenheden die zijn gelegerd rond de enclave, en die Abdic in het verleden hebben gesteund . Met de 'herovering' van Bihac komt een eind aan de voor Moslim-president Izetbegovic pijnlijke situatie in de noordwestelijke provincie, waarin Moslim-eenheden elkaar zo'n elf maanden bevochten. Vorig jaar september brak Abdic met de regering in Sarajevo, die hij beschuldigde van moslim-fundamentalisme en onnodige verlenging van de oorlog in Bosnië-Herzegowina. Hij sloot een vriendschapsverdrag met de Bosnische Serviërs en verklaarde Bihac tot autonome provincie.

Radio-Sarajevo maakte gisteren bekend dat de Bosnische regering haar aanbod voor amnestie aan de soldaten van Abdic met drie dagen uitbreidt. Zij deed een beroep op de vluchtelingen naar huis terug te keren. Volgens het VN-leger (Unprofor) probeerde een grote stroom burgers in paniek door het door Serviërs bezet gebied in Kroatië, de Krajina, Kroatisch grondgebied te bereiken.

Woordvoerder Joran Bjallerstedt van de vluchtelingenorganisatie Unhcr zei dat er meldingen waren van 20 duizend burgers die op weg waren naar Karlovac en Topusko. Honderden zouden vastzitten in een stuk niemandsland dat wordt begrensd door mijnenvelden tussen de Krajina en Kroatië, nadat de autoriteiten in Zagreb de vluchtelingen toegang weigerden.

De Bosnisch Servische leider Karadzic reisde zondag naar Banja Luka met het doel steun te winnen tegen de Servische president Milosevic. Deze heeft een boycot tegen de Servische Bosniërs afgekondigd vanwege hun weigering het internationale vredesplan te aanvaarden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden