‘Val Marcouch was machtsgreep’

De val van Ahmed Marcouch als politiek leider van de Amsterdamse PvdA-afdeling Nieuw-West, eind vorig jaar, is zorgvuldig voorbereid door het kamp van zijn tegenstrever, Achmed Baâdoud. Nieuwe leden zijn geronseld om Baâdoud te kiezen als lijsttrekker voor de stadsdeelraadverkiezingen, en op de avond waarop de lijsttrekker werd gekozen, zijn leden geïntimideerd.

Dat zeggen ingewijden in de Marokkaanse gemeenschap in Nieuw-West. Een PvdA-commissie onder leiding van de voormalige Amsterdamse PvdA-leider Walter Etty doet onderzoek naar de ongeregeldheden. Hij komt deze maand met zijn bevindingen.

De avond waarop de PvdA Nieuw-West zijn lijsttrekker koos, 7 december 2009, verliep zinderend. In de eerste ronde kwam Marcouch één stem te kort voor een meerderheid. In de tweede ronde staakten de stemmen, in de derde ronde won Baâdoud.

Overlopers

Baâdoud-aanhangers keken mee over de schouder van Marcouch-stemmers, aldus enkele aanwezigen. ‘Vooral overlopers roerden zich, mensen die vier jaar geleden Marcouch stemden, ontpopten zich als felle tegenstanders. Ze drongen erop aan Baâdoud te kiezen.’

Een ander: ‘Ik zag jongens die niet politiek actief zijn, sterker nog, die politiek verafschuwen. Die zijn van de straat geplukt om te intimideren. Ze waren vijandig en zeiden dat ze Marcouch haten. Drie mensen hebben mij onder druk gezet om op Baâdoud te stemmen.’

De strijd in de PvdA ontbrandde in het voorjaar van 2009 in de aanloop naar de fusie van de stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld/Slotermeer. Zij zijn in mei van dit jaar opgegaan in Nieuw-West. De drie afdelingen van de PvdA fuseerden in juni 2009 vooruitlopend op de samenvoeging. In de aanloop naar de verkiezing van de lijsttrekker wierven aanhangers van Baâdoud leden voor de PvdA om Baâdoud te steunen. Ondernemers in de multiculturele evenementenindustrie, arbeidsreïntegratie en welzijn die zich door Marcouch gepasseerd voelen, zouden erachter zitten. Als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart had Marcouch enkele organisaties buiten de deur gezet, omdat hij ze te duur vond of omdat ze geen goed werk leverden.

Jongeren werden opgehitst met het praatje dat Marcouch een homo is die heult met de autochtone Nederlanders en pro-Israël is, aldus een lid van de Marokkaanse gemeenschap.

Er is van alles geprobeerd om Marcouch buiten gevecht te stellen, zeggen ingewijden in de Marokkaanse gemeenschap van Nieuw-West en leden van de PvdA. Er zou een geluidsbandje zijn waaruit blijkt dat Marcouch uit is op een supermoslimstadsdeel. Dat bandje is nooit opgedoken. Zijn tegenstanders voerden Marcouch’ vermeende affaires met vrouwen aan om hem niet als lijsttrekker te willen.

Ahmed Marcouch (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden