Val kabinet-Leterme II lijkt nabij

De val van het tweede kabinet van de Belgische premier Yves Leterme lijkt nog slechts een kwestie van tijd.

De Vlaamse liberale regeringspartij Open VLD stelde kort na middernacht dat sprake is van een vertrouwensbreuk, nadat onderhandelingen op een geheime locatie over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) opnieuw waren mislukt.

Open VLD kondigde woensdag aan uit de regering te stappen als er donderdag geen akkoord zou zijn bereikt over het enige tweetalige kiesdistrict in België, dat al jaren een splijtzwam vormt in de politiek in België. Vier regeringspartijen werden het tijdens het circa zeven uur durende overleg eens over een verklaring die Leterme donderdag in de namiddag in het parlement zou moeten voorlezen, maar Open VLD acht die verklaring ‘totaal onvoldoende’. De tekst zou niet in lijn zijn met afspraken die eind vorig jaar werden gemaakt over een oplossing voor BHV tegen Pasen.

Belgische media meldden in de nacht van woensdag op donderdag dat Leterme zou hebben aangedrongen op nieuw uitstel, om in een later stadium alsnog een oplossing te vinden voor het BHV-conflict. Open VLD zou volgens bronnen rond de onderhandelingen bereid zijn geweest om de deadline van donderdag te laten vallen, maar dat werd later ontkend door vertegenwoordigers van deze partij.

Koning Albert II heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene vorig jaar gevraagd een oplossing te zoeken voor het probleemdossier, maar het ziet er nu naar uit dat deze missie is mislukt. De uitgelekte varianten van Dehaene's plan stuiten zowel bij Vlamingen als Franstaligen op verzet. Dehaene wil het district Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen in een Vlaams en een tweetalig deel, maar Franstaligen in de Vlaamse randgemeenten van Brussel zouden via een ingewikkeld systeem van lijstverbindingen toch op een Franstalige partij kunnen blijven stemmen. Ook zou de Vlaamse regioregering minder te zeggen krijgen over burgemeestersbenoemingen in dorpen net buiten Brussel.

De Vlamingen zijn van mening dat Dehaene hen te veel water bij de wijn wil laten doen, de Franstaligen vinden het omgekeerde. Het lot van het tweede kabinet van Leterme ligt nu in handen van het partijbestuur van Open VLD. Dat komt donderdag op een nog onbekend tijdstip bijeen om te praten over de ontstane situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.