Val franc dwingt Parijs tot aanscherpen beleid

Frankrijk heeft zijn doelstellingen voor de deelname aan de Economische en Monetaire Unie zaterdag aangescherpt. Na afloop van de vergadering van de zeven grootste industrielanden (G-7) meldde de Franse minister van Financiën Jean Arthuis dat Frankrijk zijn begrotingstekort in 1997 tot onder de 3 procent wil reduceren....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze verslaggever

WASHINGTON

De uitlatingen van Arthuis worden gezien als een poging om de financiële markten gerust te stellen over de Franse intenties en het vertrouwen in de franc te herstellen. In de afgelopen week heeft de franc onder vuur gelegen van speculanten. Dat had vooral politieke oorzaken: premier Juppé wordt mogelijk aangeklaagd wegens corruptie.

Er bestond echter ook twijfel over de vastberadenheid van de Fransen om vast te houden aan verdere reductie van het begrotingstekort. Arthuis zei dat hij zich geen zorgen maakte over de koers van de franc. 'Ik ben niet bezorgd. De Franse economie en de munt zijn fundamenteel gezond', aldus minister Arthuis.

De aankondiging vormt een bevestiging van het besluit dat de Europese ministers van Financiën vorige week in Valencia namen over de vorming van de EMU. Om deel te kunnen nemen aan de Unie, mogen de lidstaten in 1997 een begrotingstekort van hooguit 3 procent hebben. De Italiaanse premier Dini, tevens minister van Financiën, zei na afloop van het G-7-overleg dat Italië dat streefgetal in ieder geval niet zal halen. 'Wij mikken op 1998', aldus Dini. Hij voegde daaraan toe dat naar zijn idee de turbulentie rondom de franc ook werd veroorzaakt door het besluit van Valencia.

Door vast te houden aan het tijdsschema voor de invoering van een Europese eenheidsmunt, onderdeel van de EMU, zouden speculanten uitgedaagd worden om de vastberadenheid van de potentiële lidstaten te testen. Dini's opmerkingen worden ingegeven door het feit dat Italië het meest te verliezen heeft bij een strak handhaven van het schema. Het staat vast dat Italië in dat geval niet meteen kan meedoen aan de EMU.

De G-7, die hun vergadering hielden aan de vooravond van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Washington, beklemtoonden in hun slotverklaring de wenselijkheid van een sterke dollar. De Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin wilde na afloop echter niet aangeven op welk niveau de dollar zou moeten komen. Het slotcommuniqué is rijkelijk vaag op dat vlak, en het is de vraag of de financiële markten vandaag niet toch in de verleiding zullen komen om te testen op welk niveau de centrale banken in het geweer zullen komen.

Overigens zijn de G-7 van mening dat interventies alleen zin hebben als ze de richting van de markt bevestigen: een stijgende dollar kan ondersteund worden, maar een vallende kan niet gestopt worden.

Gisteren vergaderde ook het beleidsbepalende Interim Comité van het IMF. Er werden slechts besluiten genomen over procedure-kwesties. Heikele punten als een algemene kapitaalsverhoging - een verdubbeling tot bijna 700 miljard gulden - en een verruiming van de mogelijkheid voor het IMF om geld te lenen, werden uitgesteld tot de voorjaarsvergadering in april.

De lidstaten werden het eens over een procedure hoe het Fonds dient te handelen in financiële noodsituaties, zoals Mexico begin dit jaar onderging. Minister Zalm: 'Voor de brandweer is het cruciaal om een procedure te hebben voor het geval er een brandmelding is. Noodsituaties worden het beste bestreden als elke brandweerman zijn plaats en zijn verantwoordelijkheden kent. Dat is niet anders in financiële noodsituaties.'

Ook komt er een via Internet te verspreiden lijst van landen die aan de IMF-criteria voldoen. Vooral commerciële banken zullen gebruik maken van die lijst, om de kredietrisico's te bepalen van landen die bij hen aankloppen.

Volgens Zalm is er onenigheid over de financiering van nieuwe IMF-leningen. Het IMF kan daardoor nu een beroep doen op een groep van elf landen, waartoe ook Nederland behoort. Ook andere rijke landen zouden moeten deelnemen aan die financiering, maar die wensen in ruil daarvoor meer zeggenschap. Zalm: 'Beperkte zeggenschap is prima, maar het moet geen Poolse Landdag worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden