Vakschool voor vrouwen moet sluiten door subsidiestop

De Vrouwenvakschool in Tilburg gaat per 1 juli dicht. In de negen jaar dat de Annie van Dierenschool bestaat, heeft 80 procent van de vrouwen die de school bezochten, een baan gevonden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het Regionale Bestuur Arbeidsvoorziening Midden-Brabant heeft besloten het contract met de vrouwenvakschool op te zeggen. De directeur van de school, J. Storm-Bosch, noemt de subsidiestop paradoxaal. 'Je hoort alleen maar dat werklozen weer moeten gaan werken. Daar helpen wij ze bij. En toch wordt zo'n mooi scholingsinstrument kapotgemaakt.' Op de Annie van Dierenschool volgen jaarlijks 150 herintredende vrouwen een beroepsopleiding, zo'n 40 procent van de cursisten is allochtoon. De opleiding duurt anderhalf jaar, een deel van de tijd is bestemd voor een stage.

Storm, die nog deze week ontslag zal aanvragen voor de vijftig personeelsleden, hoopte dat het RBA de school voor 'een overgangssituatie' zou willen blijven subsidiëren. Dan zou het mogelijk geweest zijn andere geldschieters te vinden. Het RBA wilde dat niet en werd daarin gesteund door de rechter. A Haagsma, directeur van de RBA Midden-Brabant, kan niet anders dan korten op de scholingsinstituten in haar regio. 'Wij hebben simpelweg minder geld te besteden, en ons eigen personeel kunnen wij niet ontslaan.'

Het opmerkelijke is dat niemand ontevreden is over het werk van de school. Maar geen instantie is bereid jaarlijks twee miljoen gulden te betalen. Haagsma vindt het 'jammer dat de methodiek van de vrouwenvakschool verloren gaat'. Minister Ritzen van Onderwijs, die bij een bezoek aan de Annie van Dierenschool twee jaar geleden nog repte van 'een pareltje in onderwijsveld', vindt de bezuiningen op het vrouwenvakonderwijs zorgelijk, maar de scholen vallen financieel niet onder zijn ministerie, dus hij kan niets doen.

Het ministerie van Sociale Zaken vindt het een tragisch gevolg van de bezuinigingen op de RBA's dat de vrouwenvakscholen in problemen komen. Het departement studeert op een oplossing voor 1995. Hetzelfde geldt voor de gemeente Tilburg.

Alle vrouwenvakscholen, die sinds tien jaar bestaan, maken zich zorgen over hun voortbestaan. Zij vrezen dat de helft van hun subsidie zal verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.