Vakkennis en didactiek weer in evenwicht op lerarenopleiding

Minstens tien uur rekenen en taal per week op pabo...

Van onze verslaggever Robin Gerrits

Den Haag Zowel in de tweedegraads lerarenopleiding als op de pabo (leerkrachten basisonderwijs) wordt de verhouding van inhoudelijke kennisvakken en pedagogisch-didactische vakken weer gelijk. Decennia lang hadden algemene didactische vakken de overhand, maar de verhouding moet weer 50-50 worden, stelde maandag de HBO-raad bij de presentatie van de Kennisbasis in Den Haag.

In die Kennisbasis is vastgelegd wat aanstaande docenten op tal van vakgebieden moeten weten. Voor de toekomstige onderwijzers ligt er een Kennisbasis voor rekenen en taal, voor de tweedegraads leraren (vmbo en onderbouw havo-vwo) is er een kennisbasis voor de bètavakken, de zaakvakken en de talen.

De studenten worden hierop getoetst na de propedeuse en aan het eind van de opleiding. Dat worden landelijk genormeerde toetsen, zodat een leraar uit Groningen hetzelfde weet als een uit Limburg.

De Kennisbasis moet kwalitatief goed onderwijs waarborgen. De laatste jaren rezen klachten over de gebrekkige vakkennis bij docenten en het lage reken- en spellingsniveau van pabo-studenten. ‘Leraren moeten niet onzeker zijn of ze wel genoeg weten’, zei staatssecretaris Van Bijsterveldt, die de Kennisbasis in Nieuwspoort in ontvangst nam.

Alleen al op de pabo’s leidt die tot een fikse verzwaring van het reken- en taalonderwijs. Vanaf volgend schooljaar krijgt de student wekelijks vijf uur les in elk van beide vakken – veel meer dan nu.

‘Vier jaar geleden werd ik nog weggehoond toen ik bij toenmalig minister Van der Hoeven meer aandacht voor rekenen bepleitte op de havo’, zei HBO-raad-voorzitter Doekle Terpstra. ‘Ik zie dit echt als een markering in de tijd.’ Terpstra ziet bij veel meer hbo-studies dan alleen de lerarenopleidingen de trend vast te leggen wat de minimaal vereiste kwaliteit is.

Van Bijsterveldt is blij met de Kennisbases. Ze vindt het belangrijk dat de sector zelf tot deze normen is gekomen, ‘omdat de kwaliteit van docenten boven elke twijfel verheven moet zijn’. Om die reden moet nog worden ‘doorgedacht’ over het instroomniveau: met name over de ex-mbo’ers bestaan zorgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden