Vaker woningbrand door het 's nachts opladen van mobieltjes - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: opladende mobieltjes veroorzaken steeds meer woningbranden.

null Beeld anp
Beeld anp

'Mobiel opladen bloedlink', kopt De Telegraaf deze week. Aanleiding is het bericht van het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland dat er sprake is van een toename in het aantal woningbranden als gevolg van elektrische apparaten. In de krant noemt de woordvoerder van het Verbond, Rudi Buis, als mogelijke oorzaak hiervoor de vele mobiele apparatuur die 's nachts onbeheerd aan de oplader ligt. Ook op NPO Radio 1 waarschuwt een woordvoerder voor hete mobieltjes: 'We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is.' Onder meer NOS, AD, LINDA Nieuws en de Volkskrant zagen in deze uitspraken aanleiding voor nieuwsberichten en anti-brandtips.

Klopt het?

De laatste woningbrandcijfers vermeldt de verzekeraarsbond in de nieuwste Risicomonitor Woningbranden 2017. Daaruit valt echter geen exacte uitsplitsing te vinden naar verschillende oorzaken voor woningbrand waarvoor een schadeclaim is ingediend. Wel vermeldt de monitor een top-5 aan brandoorzaken voor de ruim 100 duizend schadeclaims: koken, stoken, roken en elektrische apparatuur en bekabeling.

Wanneer we woordvoerder Rudi Buis bellen, zegt hij dat ongeveer de helft van alle woningbranden begint bij een elektrisch apparaat, waar dus ook opladers van smartphones onder vallen. Maar zonder verdere uitsplitsing, geeft hij toe, valt niet hard te maken om hoeveel branden dat gaat of dat het er meer worden. 'Ik heb geen cijfers waaruit blijkt dat we dit jaar - ik zeg maar wat - 5.000 opladerbranden hadden en twee jaar geleden nog 3.000. Dat kunnen we dus niet staven.'

Overladen batterijen

Waarom dan toch zo'n trend signaleren in de media? Omdat die plausibel is, vindt Buis, en belangrijk om naast de geijkte elektrische boosdoeners als wasdroger in de voorlichting te noemen. Het risico wordt groter, denkt het verzekeraarsverbond samen met de brandweer, omdat steeds meer mensen tablets en smartphones in huis hebben, liggen die veelal 's nachts laden. Geen probleem wanneer dat een lader is die automatisch stopt bij een volle accu, zegt Buis, maar 'je weet niet wat voor opladers mensen allemaal bij Alibaba bestellen'. Die kunnen de smartphone-accu oververhitten tot er brand ontstaat.

Dat laatste is inderdaad mogelijk, zegt batterij-onderzoeker Marnix Wagemaker van de TU Delft. 'Bij elk type batterij hoort een bepaald type oplader. Als je de verkeerde combinatie maakt, kan het misgaan.' Overbeladen batterijen lopen schade op, waarbij gasbubbels ontstaan en de druk binnenin de accu oploopt tot die barst en ontbrandt, legt hij uit.

Overigens lijkt dat niet bijzonder vaak in Nederland te gebeuren. Afgaande op de risicomonitor is de kans dat in een huishouden een brand door elektrische apparatuur ontstaat, per jaar ongeveer 1 op de 150. Daar vallen dus álle elektrische apparaten onder, zoals föhns, tosti-ijzers en wasdrogers. Het brandrisico van opladers is relatief klein ten opzichte van het totaalrisico van alle andere brandgevaarlijke huishoudapparaten.

Eindconclusie

Er zijn geen cijfers over het aantal woningbranden met smartphoneladers. Het risico op brand door een lader is klein, maar bij gebruik van ondeugdelijke laders is dat risisco wel wat groter.

In een eerdere versie van deze factcheck ontbraken uitgebreide verwijzingen naar de brandgevaarberichtgeving van andere media en deze krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden