Vaker beroep op Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland heeft het de afgelopen jaren steeds drukker gekregen. Er kwamen meer aanvragen binnen en dus werden er ook meer diensten verleend, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

redactie
Man praat met agent op bijeenkomst naar aanleiding van schietpartij in Baflo Beeld ANP
Man praat met agent op bijeenkomst naar aanleiding van schietpartij in BafloBeeld ANP

In 2009 ontving Slachtofferhulp de gegevens van 145.500 slachtoffers, in 2012 van maar liefst 220.000. Dat is een stijging van bijna 52 procent. Tegelijk steeg ook het aantal verleende diensten met 32 procent naar 167.000, laat het CBS weten. Volgens Slachtofferhulp Nederland zijn er in 2012 zo'n 150.000 mensen geholpen, van wie sommigen van meerdere diensten gebruik maakten.

Volgens een woordvoerster heeft de stijging voor een deel te maken met een verbeterd systeem bij de politie, verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de aangemelde zaken (190.000 in 2012). 'Vroeger werd er gevraagd of iemand Slachtofferhulp wilde, nu kan iemand juist aangeven geen hulp te willen.'

Dat betekent dat een groep mensen wordt bereikt die anders niet in contact zou komen met de organisatie, die slachtoffers van misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten helpt met bijvoorbeeld de verwerking en het herstellen van schade. 'Niet iedereen weet wat Slachtofferhulp kan betekenen, bijvoorbeeld op juridisch vlak', licht de woordvoerster toe.

Het feit dat niet alle aanvragen ook echt tot actie van Slachtofferhulp Nederland leiden, komt doordat sommige mensen na één telefoontje genoeg weten of omdat een gespecialiseerde hulpverlener ze verder kan helpen. 'Bij huiselijk geweld bijvoorbeeld brengen wij mensen in contact met een gespecialiseerde externe partij. Wij zorgen bijvoorbeeld niet dat iemand in een blijf-van-mijn-lijfhuis komt, dat doen anderen', zegt de woordvoerster.

De gestegen hulpvraag is overigens geen probleem voor de organisatie. 'Wij groeien gewoon mee.' Bovendien benadrukt de woordvoerster dat de groei niets zegt over het aantal misdrijven dat wordt gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden