Vakcentrales dreigen op te stappen uit CBA

De vakcentrales FNV, CNV en MHP stappen uit het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) als het kabinet de aanbevelingen van de commissie-Van Dijk overneemt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Echt absurd' noemt de FNV het verwijt dat de werkgevers- en werknemersorganisaties zich de afgelopen vier jaar slechts lieten leiden door de eigen deelbelangen. De geadviseerde vervanging van de bestuurders door externe deskundigen is voor de vakcentrales onaanvaardbaar. 'Het is natuurlijk van de zotte dat belangenorganisaties het verwijt krijgen dat ze de belangen van hun achterban behartigen', aldus een FNV-woordvoerder.

De grootste vakcentrale wil zich aan de hand van het evaluatierapport nog eens goed bezinnen op haar werk in de arbeidsvoorziening. 'Ik denk wel dat je kritisch moet zijn voor jezelf, ook ten aanzien van de manier waarop je belangen vermengt met de verantwoordelijkheid die je hebt om te besturen', aldus FNV-voorzitter J. Stekelenburg woensdag voor de AVRO-radio.

De meest uitgesproken reactie komt van G. van Dalen, voorzitter van de vakcentrale MHP. Deze organisatie beraadt zich vandaag al op haar positie in het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening. De MHP vindt het 'ronduit onjuist' dat de arbeidsbureaus wordt geadviseerd alleen nog de kansarme werklozen te begeleiden. 'Wij zijn niet te porren voor het beheren van de kneuzenbak', aldus Van Dalen. 'De medewerkers van de arbeidsbureaus komen nergens meer binnen als ze in bedrijven alleen nog maar langdurig werklozen kunnen plaatsen.'

De vakcentrales zijn ervan overtuigd dat minister Melkert van Sociale Zaken de aanbevelingen terzijde legt. De bewindsman, die het rapport op 24 maart in het kabinet bespreekt, kan onmogelijk heen om de twee maanden oude 'partijenovereenkomst' tussen de rijksoverheid en de overige CBA-leden, zegt CNV-bestuurder C. van der Knaap. In deze overeekomst is vastgelegd dat de structuur van de arbeidsvoorziening de komende vier jaar wordt gehandhaafd.

Volgens de vakcentrales legt de commissie-Van Dijk de schuld van de problemen bij de arbeidsbureaus te makkelijk bij de werkgevers en werknemers. 'Wij zijn juist vier jaar geleden in het bestuur gekomen, omdat de overheid niet bij machte bleek het zelf te regelen', zegt Van Dalen. 'In het evaluatierapport klinkt onvoldoende door dat we de totaal verkalkte organisatie inmiddels hebben omgebouwd tot een redelijk draaiend bedrijf. Enige waardering daarvoor was op z'n plaats geweest, al erken ik dat het ook wat mij betreft allemaal wel wat sneller had mogen gaan.'

Ook volgens vice-voorzitter H. Blankert van de werkgeversvereniging VNO-NCW is de arbeidsvoorziening op de goede weg. 'We halen behoorlijke taakstellingen en plaatsingscijfers', aldus Blankert woensdag op een bijeenkomst van het arbeidsbureau in Alkmaar. VNO-NCW wacht met een officiële reactie op de commissie-Van Dijk tot vandaag het evaluatierapport aan minister Melkert is gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden