Vakcentrales bereid tot verzachting boeteregeling WAO

De vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn bereid de boeteregeling voor werkgevers die een werknemer in de WAO laten gaan, te verzachten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Sinds maart 1992 moet een werkgever een boete betalen voor elke werknemer die de WAO in gaat. Hij kan die boete ontlopen als hij een arbeidsongeschikte met passend werk in dienst houdt. Werkgevers klagen echter dat dat niet lukt als een werknemer volledig is afgekeurd.

Om daaraan tegemoet te komen zijn de vakcentrales bereid een boete achterwege te laten als een werkgever een volledig afgekeurde werknemer toch op een of andere manier in dienst houdt. Daarbij moet sprake zijn van een reëel aanbod.

De boete kan ook uitblijven als een werkgever passend werk aanbiedt dat minder betaalt dan een WAO'er theoretisch nog kan verdienen. De vakcentrales zijn bereid de berekening van de hoogte van de boete te herzien. Nu zijn de boetes het laagst in bedrijfstakken met het hoogste WAO-risico.

De brief is een reactie op de voorstellen van de werkgevers. Wallage wilde vorig jaar een werkgroep in het leven roepen om over aanpassing van de boeteregeling te praten, maar werkgevers weigerden daar samen met de vakbonden in te gaan zitten. Wallage wil de boeteregeling niet afschaffen, maar is wel bereid onderdelen te versoepelen.

Volgens het Algemeen Arbeidsongeschiktheidsfonds (AAF) valt de opbrengst van de WAO-boetes tegen. Het AAF schat dat over 1993 voor 165 miljoen aan boetes wordt opgehaald. Bij eerdere ramingen ging het fonds uit van een opbrengst van 250 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden