Vakbonden: WAO-plan moet weg

De vakcentrales FNV en CNV weigeren een akkoord over loonmatiging met het kabinet te sluiten zolang de bezuinigingen op de WAO niet van tafel zijn....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De FNV sprak gisteren van 'totaal onaanvaardbare' voorstellen van de CDA/VVD/D66-regering. Naast de herkeuringsoperatie, waarmee het kabinet 140 miljoen bezuinigt, wordt ook 250 miljoen bespaard op subsidies om arbeidsongeschikten aan het werk te helpen.

CNV-voorzitter Terpstra beschuldigt het nieuwe kabinet van 'moreel verwerpelijk' gedrag. De kans dat de herkeurde WAO'ers aan de slag komen, is volgens hem nihil. 'Het is het najagen van wind om te veronderstellen dat deze mensen een baan vinden', aldus Terpstra. Zonder baan en zonder WAO-uitkering rest deze groep mensen de fors lagere bijstand. De vakbonden willen dat de scherpere keuringsregels alleen voor nieuwe arbeidsongeschikten gaan gelden.

Terpstra ('ik keer het CDA de rug niet toe') verwacht dat de CDA/VVD/D66-coalitie de gehele rit van vier jaar uitzit. Hij gaat overleg met het kabinet niet uit de weg. 'Maar er moet wel iets te onderhandelen zijn. Alleen maar tekenen bij het kruisje 'loonmatigen' is er niet bij.'

Naast de bezuinigingen op de WAO schiet ook het slechts gedeeltelijk koppelen van de uitkeringen aan de lonen de vakbeweging in het verkeerde keelgat. 'Een guillotine-strategie' meent Terpstra. 'De koppeling gaat eraan als wij de lonen niet matigen. Dat kan ik moeilijk een sociaal akkoord noemen.'

FNV en CNV verwelkomen het initiatief van GroenLinks voor een 'maatschappelijk tegenakkoord' als antwoord op het regeerakkoord. GroenLinks nodigt alle partijen en organisaties uit zich aan te sluiten om 'onderling gekissebis te voorkomen'.

Fractievoorzitter Halsema betitelt de regeringsplannen als een 'armoedig boekhoudersakkoord'. De 'obsessie' om het financieringstekort terug te dringen (0,5 procent in 2007) leidt volgens Halsema tot minder economische groei, banenverlies en kaalslag in de sociale zekerheid.

GroenLinks kiest voor negen miljard extra investeringen in het onderwijs, de zorg, het milieu, de ontwikkelingssamenwerking en de gesubsidieerde (Melkert-)banen. De minimuminkomens moeten omhoog en de prijzen voor trein, tram en bus mogen niet verder stijgen. Om dat te betalen bezuinigt GroenLinks op de aanleg van wegen en op Defensie (geen Joint Strike Fighter) en legt het vervuilende bedrijven en rijke mensen extra belastingen op. Verder mag het financieringstekort in 2007 circa 1,5 procent bedragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden