Vakbonden waarschuwen voor harde acties in najaar Gemeenteambtenaar wil 'delen in de welvaart'

'Achter mij worden per dag miljoenen, miljoenen en miljoenen verdiend.' Staand op een plankier voor de Amsterdamse Effectenbeurs spreekt Xander den Uyl van de Abvakabo ruim tienduizend actievoerende gemeenteambtenaren toe....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

De gemeenteambtenaren benadrukken dat het hun maar om één ding gaat: meer geld. De demonstratie gisteren is een waarschuwing, zeggen de bonden. Amsterdam is uitgekozen 'omdat hier de actiebereidheid altijd erg groot is'. In de stad werd gedurende de ochtendspits het openbaar vervoer al stilgelegd.

De ambtenaren willen dit jaar minstens 1,5 procent meer verdienen dan de prijscompensatie. 'Mogen wij ook eens delen in de welvaart?', vraagt Den Uyl.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de looneis exorbitant hoog. 1 Procent extra loon betekent dat de gemeenten 110 miljoen gulden extra aan de 175 duizend gemeenteambtenaren moeten uitkeren. 'We willen wel iets meer dan de prijscompensatie betalen, maar dan moeten beide partijen water in de wijn doen. Die bereidheid mis ik bij de bonden', zegt onderhandelaar H. Scherf. De VNG biedt een structurele salarisverbetering van 4,25 procent in twee jaar en een eenmalige uitkering van een half procent.

'Veel te mager', roepen de vier ambtenarenbonden in koor. Gezamenlijk trekken ze ten strijde voor een loonsverhoging van 3 procent structureel en 1 procent incidenteel in één jaar. Zelfs de bond voor gemeentesecretarissen, de CMHF, doet mee. Twee jaar geleden, toen de inzet een kortere werkweek was, hielden zij zich afzijdig van demonstraties.

Scherf vindt dat het bod van de VNG in de buurt zit van de onlangs afgesloten cao voor de Rijksambtenaren. 'Terwijl de financiële positie van de gemeenten niet te vergelijken is met die van het rijk. Vele gemeenten hebben het niet erg breed.'

De bonden hebben daar geen boodschap aan. Zij kijken liever naar het bedrijfsleven. 'Er worden prachtige cao's afgesloten in het bedrijfsleven', hield Den Uyl zijn gehoor voor. Bovendien bestrijdt hij dat de gemeenten niet over voldoende middelen beschikken. 'Amsterdam hield vorig jaar miljoenen over op de begroting.'

De Abvakabo wijst erop dat de gemeenten verslechteringen van de cao in petto hebben. Ze willen korten op een seniorenregeling die het voor 56-plussers mogelijk maakt korter te werken, op het betaalde ouderschapsverlof en op de toeslagen voor onregelmatige diensten.

Beide partijen wachten op een stap van de ander. Als de bonden niets van de VNG vernemen, zullen ze vrijdag overleggen over vervolgacties. 'Onderhandelen moet wel zin hebben. Het heeft geen zin te praten met een werkgever die zegt dat we eerst substantiële eisen moeten laten vallen. Zo werkt het natuurlijk niet', aldus vakbondsman Den Uyl.

'De vervolgacties zullen keihard en langdurig zijn', waarschuwde Den Uyl alvast. Het publiek en de gemeenten zullen daar pas in september iets van merken. Tot de zomer ontplooien de bonden 'korte acties om de werkgever te laten merken dat het menens is'. Na de zomer 'halen we ons deel van de welvaart', zegt Den Uyl. In juli en augustus zijn er geen acties, dan is het gemeentepersoneel met vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden