Vakbonden roepen hun leden op stakingen uit te breiden tot gehele publieke sector Franse regering biedt forenzen bussen en boten

De Franse regering heeft zondag bussen en rondvaartboten gevorderd om de forenzen, die de dupe zijn van de algemene staking in het openbaar vervoer, gratis naar hun werk en weer terug naar huis te brengen....

SJOERD VENEMA

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

De vakcentrales hebben hun leden opgeroepen om de staking, die de tweede week ingaat, uit te breiden tot de gehele publieke sector. Ook werknemers van particuliere bedrijven is gevraagd het werk neer te leggen. Voor dinsdag is een algehele stakingsdag afgekondigd.

Het kabinet kwam gisteren in crisisberaad bijeen. Na afloop zei minister van Transport Pons dat voor de forenzen in en uit Parijs vanaf maandagmiddag 1700 privébussen gratis ter beschikking staan. Daarnaast zullen op de Seine drie Bateaux-mouches, rondvaartboten met ruim duizend plaatsen, varen voor gratis vervoer van forenzen.

De regering hoopt met deze maatregelen een einde te maken aan de chaos die de afgelopen week het verkeer in de regio Parijs lamlegde. De vier miljoen passagiers die in de regel gebruik maken van het openbaar vervoer, kwamen nu per auto of liftend. Plannen om het leger in te schakelen voor het personenvervoer zijn voorlopig van de baan.

Het ernstigste sociale conflict sinds tien jaar in Frankrijk dreigt komende week te verharden. De chaos zal toenemen, want behalve het openbaar vervoer zullen ook de werknemers van de post-, telefoon- en energiebedrijven hun werk neerleggen. In de loop van de week kan, als gevolg van stakingen bij Air France en Air Inter, ook het luchtverkeer ernstige vertragingen ondervinden.

Inzet van de strijd zijn de plannen van de regering-Juppé om tachtig miljard gulden op de sociale zekerheid te bezuinigen. De hervorming is onontbeerlijk om het Franse staatstekort terug te dringen en om in 1999 aansluiting te vinden bij de Monetaire Unie.

In het afgelopen weekeinde hebben beide partijen zich nog dieper ingegraven. De regering blijft 'open voor een dialoog' met de actievoerders, maar zij weigert categorisch het hervormingsplan in te trekken. Op de topontmoeting van Franssprekende landen in het Afrikaanse Benin zei president Chirac gisteren dat aan de hervormingen niet valt te tornen. 'Er zal tijd en moed voor nodig zijn, maar die hebben we', aldus de president.

Premier Juppé zei pas commentaar te willen geven nadat het parlement zich deze week heeft uitgesproken over een, bij voorbaat kansloze, motie van wantrouwen van de socialisten. Er zijn aanwijzigingen dat het kabinet bereid is op deelterreinen water bij de wijn te doen. Zo zou de regering enigszins tegemoet willen komen aan de zwaarste grief van het stakende metro-, bus- en treinpersoneel, die door de bezuinigingen hun bevoorrechte pensioenregeling zien aangetast.

Het kabinet heeft gisteren ook een handreiking gedaan naar de studenten, die hebben gedreigd hun acties voor meer financiële middelen en docenten te koppelen aan de ambtenarenstaking. Minister van Onderwijs Bayrou beloofde gisteren extra steun van 120 miljoen gulden bovenop de eerder toegezegde zeventig miljoen, en een verdubbeling van het toegezegde aantal universitaire docentenplaatsen tot vierduizend. 'Een geste in de goede richting, maar nog onvoldoende', oordeelden de studenten die voor dinsdag een nieuwe nationale actiedag afkondigden.

'We zijn niet tegen het principe van een hervorming van het sociale stelsel, maar wel tegen dit plan-Juppé waarbij alleen de kleine man voor de schade moet opdraaien', zei vakbondsleider Louis Viannet bij de opening van het 45ste congres van de communistische vakbond CGT. Viannet riep op tot uitbreiding van de acties tot alle ambtenarendiensten en overheidsbedrijven en zelfs tot particuliere bedrijven. Een oproep die al eerder werd gedaan door Marc Blondel van Force Ouvrière.

Lichtpuntje voor de Parijzenaar in deze donkere dagen is het besluit van de politie geen parkeerbonnen uit te delen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden