Vakbonden roepen bouwvakkers op tot actie na mislukken cao-overleg

De vakbonden hebben de tweehonderdduizend bouwvakkers opgeroepen vanmiddag massaal tijdelijk het werk neer te leggen. De oproep volgt nadat de werkgevers woensdagochtend de cao-onderhandelingen hadden afgebroken....

Van onze verslaggever

WOERDEN/AMSTERDAM

'Zeer teleurgesteld en uitermate verbaasd', reageerde bondsvoorzitter F. van der Meulen (CNV) op het afbreken van het overleg om kwart over vijf woensdagochtend. De bouwbonden van FNV en CNV en de vakvereniging HZC dreigen met langdurige stakingen - vanaf dinsdag - als er maandag nog steeds geen principe-akkoord is getekend.

De werkgeversorganisatie AVBB verwijt de vakorganisaties veel te hoge eisen te stellen. De gevraagde extra loonsverhoging van 1 procent in 1996, boven op de automatische prijscompensatie, is voor de werkgevers onaanvaardbaar. Inwilliging van alle eisen zou leiden tot een stijging van de loonkosten van ruim 8 procent, wat weer zou leiden tot een afbraak van de werkgelegenheid. 'Betreurenswaardig en onbegrijpelijk', aldus het AVBB.

Alleen over de vut hebben de werkgevers en bonden een compromis bereikt. Het totale uitkeringsbedrag per persoon wordt binnen vijf jaar geleidelijk verlaagd van 600 tot 375 procent van het jaarsalaris. De tweeduizend bouwvakkers die dit jaar op hun 57ste uittreden, krijgen verspreid over de komende acht jaar een totale uitkering van 560 procent. Per jaar is dat 70 procent, 5 procent minder dan de huidige groep vutters.

De jaren daarna gaat de uitkering voor nieuwe groepen vutters verder omlaag, totdat per jaar 47 procent van het jaarsalaris overblijft. In de praktijk heeft dit tot gevolg dat bouwvakkers in de toekomst pas vanaf hun zestigste kunnen vertrekken, omdat de vut-uitkering anders te laag is om van te kunnen leven. De bonden erkennen dat de beperking van de vut pijnlijk is, maar zijn blij dat er voor de lange termijn 'een duurzame vut-regeling' is geregeld.

Door de breuk in de onderhandelingen is de financiering van de ruim twee miljard gulden voor de overgangsregeling voor de vut nog niet helemaal geregeld. De bonden zijn bereid één atv-dag in te leveren, maar stelden wel als voorwaarde dat de werkgevers andere eisen inwilligen.

Het informele overleg tussen de werkgevers en de vakbonden in het bankbedrijf (honderdduizend werknemers) is dinsdagavond op niets uitgedraaid. Volgens de FNV Dienstenbond hebben de werkgevers nog eens hun voorstellen uiteengezet. Nieuwe toezeggingen bleven achterwege. De bondsleden bij de banken houden zaterdag een landelijke actiedag.

Het cao-conflict tussen de bankiers en de bonden draait om de vormgeving van de arbeidstijdverkorting. De partijen zijn het erover eens dat de werkweek moet worden teruggebracht van gemiddeld 38,4 naar gemiddeld 36 uur. De bonden eisen echter een vierdaagse werkweek als norm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden