Update

Vakbonden: record faillissementen dieptriest

Vakbonden noemen het 'dieptriest' dat het aantal bedrijven dat over de kop gaat afgelopen maand tot een recordhoogte is gestegen. 'Dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk', stelt een woordvoerder van FNV/de nieuwe vakbeweging in reactie op maandag bekend geworden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie
Leegstaand kantoor Beeld ANP XTRA
Leegstaand kantoorBeeld ANP XTRA

Volgens Maurice Limmen, vicevoorzitter van vakcentrale CNV, komt het hoge aantal faillissementen niet als een complete verrassing. 'De seinen staan al een tijdje op rood. Onze leden hebben nu behoefte aan duidelijkheid voor de toekomst. Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in het aan het werk houden van mensen.'

'Weer een dieptepunt'
Ook de werkgevers maken zich zorgen. 'Weer een dieptepunt. Vooral de bedrijven die het van de binnenlandse markt moeten hebben, verkeren in zwaar weer. Dat is een zorgelijk beeld', zegt een woordvoerster van VNO-NCW. Volgens de werkgeversorganisatie is een herstel van het consumentenvertrouwen nu het belangrijkst. 'Daar ligt een taak voor de politiek.'

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. Dat schommelt al een halfjaar rond de 600 en kwam in februari uit op 680. Dat is de hoogste stand sinds de start van de reeks in 1981.

Hoogste aantal ooit
Het CBS telde over heel 2012 bijna 7400 faillissementen, het hoogste aantal dat ooit in een jaar werd gemeten. 'De crisis woekert voort, het is nu al 5 jaar aan de gang. De zwakkere bedrijven gingen als eerst kopje onder, maar nu zie je dat ook gezonde bedrijven het niet meer redden', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Dat komt volgens hem omdat steeds meer klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Volgens de econoom gaat het in vrijwel alle sectoren slecht, maar vallen de zwaarste klappen in de bouw en de detailhandel.

Van Mulligen ziet het somber in voor de rest van het jaar. 'Dit gaat weer ten koste van de werkgelegenheid, de stijging van de werkloosheid zet zich alleen maar door. De gifbeker is nog niet leeg, de voortekenen voor de komende maanden zijn ronduit beroerd', stelt de econoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden