Vakbonden eisen eerherstel klokkenluiders

Het kabinet moet ervoor zorgen dat bekende klokkenluiders, onder wie Ad Bos en Fred Spijkers, volledig eerherstel krijgen. Zij moeten uit hun benarde positie worden gehaald, opdat nieuwe klokkenluiders het vertrouwen krijgen dat ze zonder represailles maatschappelijke misstanden aan de kaak kunnen stellen....

ANP

Dat hebben de vakbonden FNV, CNV en MHP woensdag geschreven in een brief aan premier Balkenende. De bonden stellen dat potentiële klokkenluiders niet alleen kijken naar de regels die hun bescherming bieden, maar ook naar hoe het hun voorgangers is vergaan.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft onlangs aangekondigd dat ze de bescherming van klokkenluiders bij de overheid zal verbeteren. Bij de presentatie van haar voorstel zei de bewindsvrouw tevens dat ze de kwesties rond de klokkenluiders Ad Bos (bouwfraude), Fred Spijkers (Defensie) en Paul Schaap (kernreactor Petten) wil vlottrekken. De bewindsvrouw zal verder bedrijven aansporen de bescherming van klokkenluiders eveneens te verbeteren.

Bos openbaarde in 2001 een schaduwboekhouding waaruit bleek dat de bouwsector illegale prijsafspraken maakte. De onthulling zorgde ervoor dat Bos niet meer aan een nieuwe baan kwam en financiële problemen kreeg.

Hetzelfde lot trof Spijkers, een maatschappelijk werker bij Defensie. Hij zit zonder werk omdat hij in de jaren tachtig waarschuwde voor de gevaren van een ontwerpfout in landmijnen.

De vakbonden waarschuwen dat nieuwe klokkenluiders zich niet durven melden, omdat deze gevallen laten zien wat de risico's zijn. Een klokkenluider dient een maatschappelijk belang door misstanden aan de orde te stellen, aldus de bonden. ‘Hij mag niet aan zijn lot worden overgelaten, maar moet kunnen rekenen op steun, ook van de overheid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden