Vakbonden buitenspel: distributiemedewerkers Jumbo kiezen voor regeling werkgever

De distributiemedewerkers van supermarktketen Jumbo hebben in meerderheid gekozen voor een arbeidsregeling van de werkgever. Het akkoord is een nederlaag voor vakbonden FNV en CNV, die de afgelopen maanden vergeefs probeerden tot een nieuwe cao te komen. 

Beeld ANP XTRA

Eind december bereikte Jumbo een akkoord met de centrale ondernemingsraad en de ondernemingsraad supply chain, twee organen die binnen het bedrijf de werknemers vertegenwoordigen. De medewerkers kregen de afgelopen twee maanden de tijd om hun keuze te maken tussen het nieuwe arbeidsvoorwaardenreglement (avr) en de oude collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 

Uiteindelijk kozen ruim tweeduizend van de drieduizend medewerkers voor het aanbod van de werkgever. Iets meer dan honderd mensen kozen voor de oude cao, 850 mensen maakten geen keuze. Het distributiepersoneel gaat er dit jaar 1 procent op vooruit en volgend jaar nog eens 1,5 procent. Ook de 1.500 uitzendkrachten die werken in het magazijn van de supermarktketen en de winkels bevoorraden gaan werken onder de nieuwe avr. De regeling geldt voor de komende vijf jaar, zegt een woordvoerder van Jumbo. 

De keuze van de werknemers ‘sterkt ons in de opvatting dat we de juiste weg hebben bewandeld’ door met de ondernemingsraden afspraken te maken, stelt Jumbobaas Frits van Eerd op de eigen website. Het bedrijf is zichtbaar tevreden met een akkoord buiten de vakbonden om. Met de eigen werknemers bleek het gesprek gemakkelijker te voeren dan met FNV en CNV. 

Ultimatum

De keuze van de medewerkers is de apotheose van een proces dat ruim twee jaar heeft geduurd. In maart 2016 kondigden Jumbo en de bonden nog aan dat zij gezamenlijk zouden gaan werken aan een nieuwe cao. Een jaar later sneuvelde dat voornemen in steeds stroever verlopende onderhandelingen. De vakbonden stelden een ultimatum in en gingen over tot stakingen toen die deadline verliep. 

Op 11 april 2017 legden distributiemedewerkers het werk neer. Twee weken later kondigde Jumbo aan dat zij met een eigen regeling voor het personeel zou komen. De vakbonden waren ‘weggelopen’ van de onderhandelingstafel en hadden gekozen voor ‘een conflictmodel’.  We regelen het wel rechtstreeks met jullie, was toen de boodschap aan het personeel. 

Geen cao

Vandaag claimt Jumbo haar gelijk. ‘Wat ons betreft komt er geen cao meer’, zegt een woordvoerder. ‘Die weg is klaar. Voor de komende vijf jaar hebben wij deze avr voor onze logistieke medewerkers. Dat is voorlopig de route.’

Hoewel een meerderheid van de werknemers heeft ingestemd met de regeling, lijkt eerder sprake van een afspraak tussen Jumbo en individuele werknemers dan met het collectief. ‘Elke medewerker heeft een individuele toelichting gekregen op dit overzicht en in een persoonlijk gesprek heeft hij/zij nog vragen kunnen stellen’, schrijft de supermarkt.  

Op de werkvloer ontstaat een verschil in arbeidsvoorwaarden tussen de mensen die met de avr gaan werken en de mensen die (vooralsnog) vasthouden aan de cao. Dat is een verschil waar zij zelf voor hebben gekozen, stelt Jumbo. ‘Los van de door medewerkers zelf verkozen verschillen in arbeidsvoorwaarden, maken wij geen onderscheid tussen ‘avr-medewerkers’ en ‘cao-medewerkers’.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.