Vakbonden boos om personeelsbeleid Ruwaard

Het personeel van het overgenomen Ruwaard van Putten Ziekenhuis is verworden tot een speelbal van de overnemende ziekenhuizen. Dat zegt Joost Veldt, bestuurder bij CNV Publieke Zaak.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Maandag kregen ruim 500 medewerkers van het ter ziele gegane Ruwaard van Putten Ziekenhuis een tijdelijke aanstelling voor 3 of 6 maanden aangeboden. Nog eens 100 medewerkers van de facilitaire dienst kregen te horen dat ze nog een maand aan het werk konden blijven. Wat er daarna met deze mensen gebeurt, is nog onduidelijk.

Volgens CNV Publieke Zaak blijft op deze manier de onzekerheid voor de medewerkers bestaan. 'Ik heb me flink geërgerd aan de communicatie van de overnemende ziekenhuizen. Ze spreken over behoud van werkgelegenheid en afstemming met bonden, maar de bereidheid om iets te betekenen voor de werknemers van het Ruwaard is minimaal. Wij hebben verzocht om de meest basale garanties, maar ook dat was onbespreekbaar', stelt Veldt. 'Wij herkennen ons niet in de opmerking dat de meest basale garanties niet bespreekbaar waren. Wij hebben de medewerkers conform CAO ingeschaald,' reageert het ziekenhuis donderdag.

Ook zorgvakbond Abvakabo FNV is niet te spreken over de gang van zaken bij het ziekenhuis. 'Het ging al een hele tijd slecht bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, maar het personeel is zich de hele tijd blijven inzetten. Nu krijgen ze stank voor dank,' zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. 'Met de korte contracten wordt misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van de werknemers. Door het ziekenhuis pas over te nemen nadat het failliet ging, moesten de medewerkers niet mee overgenomen worden. Ze zijn nu vogelvrij,' benadrukt Van Brenk.

Het ziekenhuis zegt met de korte contracten te willen voorkomen dat medewerkers in dezelfde functie op dezelfde afdeling verschillende contracten krijgen. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis binnen de komende zes maanden overgaat naar een doordeweeks ziekenhuis. 'Voor een grote groep medewerkers zal er ook na 1 januari 2014 werk zijn in het Spijkenisse Medisch Centrum,' laat een woordvoerster weten.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging eind vorige maand failliet en werd gelijk overgenomen door het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Bij de overname werd al het personeel ontslagen. Het ziekenhuis gaat verder als het Spijkenisse Medisch Centrum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden