NieuwsRegionale omroepen

Vakbonden beginnen juridische procedure tegen regionale omroepen

Medewerkers op de redactie van Omroep Brabant. De mensen in beeld komen niet in het verhaal voor.Beeld ANP

Vakbond FNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten stellen negen regionale omroepen aansprakelijk voor de ‘forse onderbetaling’ van medewerkers die zijn ingehuurd via een ­payrollbedrijf. De bonden hebben dinsdag een brief gestuurd naar de publieke radio- en tv-zenders AT5, NH Media, Omroep West, RTV ­Rijnmond, Omroep Brabant, RTV Drenthe, L1, RTV Oost en Omroep Friesland. Daarin wijzen ze hen op de Wet Aanpak Schijnconstructies. Die stelt dat mediabedrijven zich niet kunnen ‘verschuilen’ achter tussenpersonen.

Regionale omroepen maken veel gebruik van payrollconstructies: ze huren personeel in via administratiekantoor Tentoo. De mediabedrijven werven journalisten en sturen hen aan, maar formeel is Tentoo de werkgever. Op die manier kan een omroep ­mensen langer inhuren op een ­tijdelijk contract en zo besparen op pensioenpremies. Tentoo neemt de ­risico’s over, zoals doorbetaling bij ziekte.

Fictief dienstverband

‘Omroepmedewerkers doen al ­jaren structureel werk via Tentoo’, zegt Lisa Blaas, FNV-bestuurder ­Handhaving & Naleving. ‘Ze hebben recht op dezelfde beloning als personeel in vaste dienst, maar krijgen 30 à 40 procent minder. Ze worden onderbetaald, met publiek geld.’

Blaas: ‘Waar we ook vanaf willen, is dat medewerkers van de ene op de ­andere dag worden doorgeschoven naar een fictief dienstverband. Daarmee bedoel ik een overeenkomst waarin ze niet meer onder de cao ­vallen en geen vakantiedagen en pensioen opbouwen. Terwijl er aan hun werk in de praktijk niets verandert.’

De brief aan de omroepen is het eerste stadium van rechtszaken van individuele medewerkers. Begin ­volgend jaar stappen enkele journalisten met de bonden naar de rechter. Ze willen ofwel vijf jaar achterstallig loon ofwel een vast contract met ­bijbehorende arbeidsvoorwaarden.

Onzekere tijden

Volgens Blaas gaat het vooral om het principiële oordeel van de ­rechter, dat gevolgen kan hebben voor anderen in zo’n situatie. ‘We ­hopen dat mediabedrijven voortaan drie keer nadenken voordat ze meewerken aan deze dubieuze constructies. Dat doen ze massaal: regionale omroepen besparen via schijn­constructies samen 2,5 miljoen euro per jaar.’

De bonden dringen aan op overleg met de Stichting RPO, die de regionale omroepen vertegenwoordigt. RPO-bestuurder Gerard Schuiteman vindt het jammer dat de bonden op rechtszaken aansturen. ‘We zijn al in gesprek met hen en individuele omroepen om te kijken waar te weinig zou worden betaald en hoe dat is op te lossen. Dan is het netjes de uitkomsten af te wachten.

‘Ik vind dat de bonden te makkelijk het woord schijnconstructie gebruiken voor een legale manier om in onzekere tijden flexibel personeel in te huren. Het is ook ons uitgangspunt dat payrollmedewerkers in gelijke omstandigheden hetzelfde bruto maandinkomen ontvangen als mensen in vaste dienst.’

Tentoo, dat dinsdag eveneens ­aansprakelijk is gesteld, stelt zich steevast op het standpunt dat het zich aan de regels houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden