Vakbond werksters richt zelf tegenstander op

Amsterdam - Een vakbond die een werkgeversorganisatie opricht? Het lijkt niet erg voor de hand te liggen. Toch gaat FNV Bondgenoten het doen. De vakbond is het beu dat de huishoudelijke hulp vaak zwart werkt of onderbetaald wordt. 'Als je geen tegenpartij hebt om afspraken mee te maken, moet je er zelf eentje oprichten', zegt vakbondsbestuurder Mari Martens. En dus gaat hij particulieren benaderen in de hoop dat ze zich willen inzetten voor deze werkgeversvereniging.


Bij FNV Bondgenoten zijn 150 schoonmakers aangesloten die huizen van particulieren reinigen. Dat is maar een heel klein deel van het totaal aantal schoonmakers. 'We beginnen met het benaderen van hun werkgevers', zegt Martens. 'Het zal morgen niet meteen geregeld zijn, maar een paar jaar duren.'


Werkgevers van schoonmakers zijn verenigd in de OSB. Hier zijn echter geen particulieren bij aangesloten. Volgens Martens is er veel onbekend over de rechten en plichten van deze particuliere opdrachtgevers. Zo moeten zij hun schoonmaker, als deze een arbeidsovereenkomst heeft, drie maanden doorbetalen bij ziekte. Ook moeten zij minimaal het minimumloon betalen van zo'n 8 euro per uur. De schoonmakers moeten dan zelf belasting en premies afdragen. Martens wil dit complexe systeem versimpelen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden