Vakbond treurt om afketsen wervenfusie

De Industriebond FNV betreurt het stuklopen van de onderhandelingen tussen Van der Giessen-De Noord in Krimpen aan den IJssel en Wilton Fijenoord in Schiedam over samenwerking tussen de scheepswerven....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Volgens De Vries zou het een goede zaak zijn als Van der Giessen die nu sterk is gespecialiseerd in het bouwen van veerboten meer diversificatie zoekt. De Wilton Fijenoord Holding bestaat uit de Schiedamse reparatiewerf Wilton Fijenoord, de scheepswerf Verolme Heusden en de werf Verolme Botlek, die een ijzersterke positie in de offshore-industrie heeft. Alleen Wilton Fijenoord en Verolme Heusden draaiden vorig jaar met verlies. Na de reorganisaties waarbij vorig jaar 400 van de 700 arbeidsplaatsen verloren gingen, gaat het bij de Schiedamse reparatiewerf weer redeljk goed en is er zelfs weer zicht op een bescheiden winst.

Van der Giessen heeft de samenwerking afgekapt omdat de risico's groter bleken dan aanvankelijk ingeschat. Over de voorwaarden waaronder Van der Giessen zich een aandeel in Wilton kon verschaffen is onenigheid ontstaan. Wilton stelde de voorwaarde dat de Wilton Fijenoord Holding zou blijven bestaan en dat die de koopsom zou blijven beheren. Dit ter versterking van de eigen werkmaatschappijen.

Het is de derde keer dat een poging van Van der Giessen om deel te nemen in een andere werf is mislukt. Begin jaren negentig was de werf in de markt om Verolme Heusden over te nemen. Enkele jaren geleden was de Krimpense werf geïnteresseerd in de YVC, de IJssel-Vliet-Combinatie in Capelle aan den IJssel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden