NieuwsFNV

Vakbond FNV zet 400 man op straat

Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen. Zo hoopt de vakbond jaarlijks 16 miljoen euro te besparen. De FNV is in de problemen geraakt doordat het aantal leden hard terugloopt. Tegelijkertijd vergrijst de bond en ook dat heeft gevolgen, want gepensioneerden betalen minder contributie. 

Dit blijkt uit het reorganisatieplan dat de directie heeft opgesteld en dat in handen is van de Volkskrant. De grootste bond van Nederland kampt al decennia met een gestage leegloop. Leden vertrekken of vergrijzen, de FNV slaagt er nauwelijks in om nieuwe, jonge leden aan te trekken. Sinds begin deze eeuw kromp het ledenbestand met zeker 170 duizend mensen. 

De grens van 1 miljoen leden komt hierdoor in zicht. Ook in 2002 ontsloeg FNV Bondgenoten zo’n 350 werknemers om de begroting sluitend te krijgen; in 2007 ontsloeg de vroegere ambtenarenbond Abvakabo 175 mensen. Die operaties hebben het tij niet kunnen keren. De reorganisatie is mede het gevolg van de fusie van de FNV-bonden tot één organisatie. 

Bij de bond werken nu zo’n tweeduizend mensen, in deeltijd en fulltime, samen goed voor circa 1.650 voltijdsbanen. Een woordvoerder kan niet vertellen hoeveel voltijd- en deeltijdmedewerkers de organisatie precies telt. Dit jaar al wil de FNV 150 voltijdsbanen schrappen. Eind volgend jaar moet het personeelsbestand zijn gekrompen met bijna 290 fte tot ruim 1.360 voltijdbanen. Dat betekent dat bijna eenvijfde van de FNV’ers weg moet.

De woordvoerder benadrukt dat de bond rekent op ‘natuurlijk verloop’ zoals pensionering, het aflopen van tijdelijke contracten en mensen die uit zichzelf opstappen. Volgens het reorganisatieplan dekt dit echter maar ‘een klein deel van de boventalligheid’.

Sociaal plan

Daardoor zullen enkele honderden FNV’ers op zoek moeten naar een andere baan. ‘Daar komt een vakbondswaardig sociaal plan voor’, zegt de woordvoerder, ‘met werk-naar-werkregelingen en ouderenregelingen’. Volgens het reorganisatieplan worden ‘geen medewerkers collectief ontslagen’ – er wordt dus niet in één keer een groep mensen op straat gezet. Voor ontslag kijkt de bond wel nadrukkelijk naar mensen die niet goed functioneren. 

De bond schrapt vooral ‘ondersteunende’ functies op de kantoren. De afdeling advies, dienstverlening en financiën wordt het hardst geraakt. De afdeling waar nu bijna 400 mensen werken, wordt in twee jaar tijd meer dan gehalveerd.

De FNV moet een actiemachine worden met collectieve campagnes en individuele belangenbehartiging. Hier gaat de komende jaren alle aandacht naar uit, zo blijkt uit het plan. Tegelijkertijd wordt het aantrekken van jonge leden een speerpunt. Niet ten koste van het bestaande, vergrijsde kader, benadrukt het bestuur: ‘Verjonging is nooit een verwijt aan de huidige leden, het gaat om wat erbij moet komen.’

Begrotingstekort

De FNV geeft nu meer geld uit dan er binnenkomt. ‘Zonder ingrijpen wordt de FNV geconfronteerd met een begrotingstekort dat oploopt tot ongeveer 24 miljoen euro in 2021’, staat in het reorganisatieplan. Met een ‘operatie stofkam’ wilde de FNV dit tekort beperken. Het gaat bijvoorbeeld om het centraal inkopen van kantoorartikelen, het besparen op huurcontracten, vakbondsbladen alleen nog digitaal publiceren. Ook moeten de eigen kantoren beter worden benut. ‘Extern vergaderen’ in hotels en restaurants moet worden vermeden.

Maar al die maatregelen tellen slechts op tot zo’n 8 van de te besparen 24 miljoen. Het personeel krijgt de hardste klap te verwerken: een bezuiniging van 16 miljoen euro. ‘De FNV zal met minder formatie een effectievere dienstverlening moeten leveren. We zullen afscheid moeten nemen van mensen die hier soms al jaren werken. En dat doet pijn.’

Het reorganisatieplan ligt momenteel bij de ondernemingsraad. Nadat de OR advies heeft uitgebracht, moet de FNV in onderhandeling met de bond binnen de bond: FNV Personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden