nieuwspensioenakkoord

Vakbond FNV stemt in met pensioenakkoord

De FNV-leden hebben in meerderheid voor het pensioenakkoord gestemd. Ook het ledenparlement van de vakbond, dat de circa dertig aangesloten sectoren vertegenwoordigt, stemde zaterdagmiddag in met het akkoord. Dit maakte FNV-voorman Han Busker die middag bekend tijdens een bijeenkomst van de bond in Apeldoorn. 

Applaus in Apeldoorn van FNV-personeel voor Han Busker na de positieve uitslag van het referendum over de pensioenen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De ruim 1 miljoen leden van de grootste vakbond van Nederland mochten van woensdag tot en met zaterdag 12.00 uur hun stem uitbrengen voor of tegen het pensioenakkoord tussen kabinet, vakbonden en werkgevers. Ruim 300 duizend FNV-leden namen deel aan het referendum. De 105 parlementsleden kregen omstreeks halftwee het resultaat te horen. Na amper een uur overleg volgde het parlement het advies van de leden en kon de FNV de uitslag bekendmaken. 75% van de leden stemde voor het akkoord.

Volgens FNV-voorzitter Han Busker kunnen dankzij het besluit ‘heel veel mensen’ eerder stoppen met werken. ‘Dit akkoord bevat regelingen voor mensen met zware beroepen, en pensioenen voor miljoenen mensen worden sneller geïndexeerd’, zei Busker zaterdagmiddag. ‘Zelfstandigen krijgen makkelijker toegang tot pensioensysteem en het vertrouwen in het pensioenstelsel voor jongeren wordt hersteld.’

FNV-leden tijdens een bijeenkomst over het pensioenakkoord op 13 juni. Beeld ANP

Busker wijdde ook woorden aan degenen die tegen het akkoord zijn. ‘De stem van mensen die tegen hebben gestemd is ook luid en duidelijker doorgekomen, we moeten doorgaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. We zijn er nog niet. De FNV wil meer leden aan zich binden om meer successen zoals dit te behalen. Het is onbestaanbaar dat lonen van de mensen achterblijven bij de winsten van de bedrijven.’

In het akkoord is onder meer een modernisering van het pensioenstelsel afgesproken, een tragere stijging van de AOW-leeftijd en een regeling voor mensen met zware beroepen om eerder te stoppen met werken. Ook komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

De AOW-maatregelen zullen al volgend jaar effect hebben voor alle Nederlanders. De AOW-leeftijd wordt twee jaar bevroren op 66 jaar en vier maanden (in plaats van dat deze zou doorstijgen naar 67). Daarna gaat de AOW-leeftijd alsnog in stapjes naar 67 en vervolgens geldt dat per jaar dat Nederlanders gemiddeld langer leven, de leeftijd waarop zij mogen stoppen met werken met acht maanden stijgt. Deze hervorming zal door minister Koolmees van Sociale Zaken de komende twee weken door het parlement worden geloodst, zodat de maatregel per 2020 in kan gaan.

Opluchting bij Han Busker: 75% van de FNV-leden stemde voor het akkoord.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vraagtekens

Het andere deel van het akkoord, de ingrepen in het (aanvullende) pensioenstelsel, kent nog veel vraagtekens. Kabinet, werkgevers en werknemers zijn een aantal principes overeengekomen. Er komt een nieuw pensioencontract met een flexibeler uitkering, die meegroeit met de rendementen van de pensioenfondsen. Verder zijn kortingen, waarschijnlijk, van de baan en wordt indexatie van pensioenen mogelijk.

CNV-leden zeggen ja

De christelijke vakbond CNV maakte eerder op de dag al bekend dat de leden en ook het bestuur instemmen met het akkoord. 79 procent van de 43 duizend leden die hun stem uitbrachten, heeft ingestemd. Dat betekent dat de opkomst bij deze ledenraadpleging erg laag is geweest. Het CNV heeft zo’n 260 duizend leden. Zij konden vrijdag tot middernacht aangeven of ze voor of tegen het pensioenakkoord zijn. Toch omarmt het CNV-bestuur de uitslag. ‘Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op basis van deze uitslag besloten in te stemmen met het pensioenakkoord’, aldus de vakbond.I

‘Het pensioenakkoord’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden, ‘maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt.’

Dinsdag komt de derde vakbond, de VCP voor middelbaar en hoger personeel, met een definitief standpunt. De VCP heeft circa 150 duizend leden.

De bom onder het pensioenakkoord: gaat de rekenrente terecht omlaag of niet?

Uitgerekend tijdens de vakbondsreferenda over het pensioenakkoord werd deze week bekend dat de rekenrente verder omlaag gaat. Daardoor zijn pensioenfondsen ineens een stuk armer en wordt het wel heel moeilijk om een akkoord te smeden dat iedereen gelukkig maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden