Vakantie

Een blik op de nieuwe jaarplanning van de basisschool: 6 weken zomervakantie, 1 week herfstvakantie, 1 week krokus/carnavalvakantie, 2 weken kerstvakantie, 2 weken meivakantie....

Ook hun jaar telt 52 weken, waarvan er dus 40 resteren om te werken. Ook voor hen geldt een jaartaakbelasting van 1659 uur. Per werkweek dienen ze dus 1659/40=41.475 uur, ofwel 41 uur en 30 minuten te werken. Bij een volle vijfdaagse werkweek is dat 8 uur en 15 minuten per dag.

Maar er is een vrije woensdagmiddag en er is ADV. Dus resteren er echter maar 4 volle dagen om te werken. Omgerekend per dag is dat 10 uur en ruim 20 minuten. Als de ADV er niet zou zijn zou er 4,5 dag te werken zijn, waardoor er per dag 9 uur en ruim 10 minuten gewerkt dient te worden. In meerdere onderwijs CAO's staat dat 'er doorgaans niet meer dan 9 uur per dag wordt gewerkt'.

Kan iemand dit nu eens uitleggen: veel vakantie; om dat te verdienen 41 uur en 30 minuten per week werken; werkdagen van meer dan 10 uur; 'hoge werkdruk' (door wie gecreëerd?) waarover onderwijzend personeel klaagt; waarschijnlijk veel ziekteverzuim en instroom in de WAO (weet ik niet zeker); en dan nog praten over een 4-daagse schoolweek voor de kinderen, en vreemd opkijken als ouders protesteren.

Onderwijs, haar personeel, haar beleidsmakers en pleitbezorgers komen wel erg los te staan van wat er zich verder in het maatschappelijk leven voordoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.