Nieuwsvakantieverhuur

Vakantieverhuur via Airbnb is illegaal zonder vergunning

Uit een uitspraak van de Raad van State blijkt dat de tienduizenden Nederlanders die hun woning met enige regelmaat verhuren, allemaal in overtreding zijn. Vakantieverhuur zonder vergunning is verboden. Volgens onlineverhuurbemiddelaar Airbnb waren er in 2018 op 55 duizend adressen in Nederland 1,6 miljoen gasten, goed voor een omzet van 250 miljoen euro.

Voorbijgangers met rolkoffers bij het drukke Amsterdam Centraal. Beeld ANP
Voorbijgangers met rolkoffers bij het drukke Amsterdam Centraal.Beeld ANP

Voor zover bekend zijn er geen gemeenten die nu vergunning voor de verhuur hebben verleend. De uitspraak die de Raad van State woensdag deed, betrof het beleid waarmee de gemeente Amsterdam toeristische verhuur via websites als Airbnb probeert aan te pakken. Belangrijke inspanningen die de gemeente zich daarvoor heeft getroost, zoals een meldplicht en een maximum van 30 dagen, kunnen juridisch niet door de beugel, aldus de raad.

Tijd en energie

De zaak draait om een Amsterdamse vrouw die haar woning in 2018 via Airbnb voor vijf dagen verhuurde aan Amerikaanse toeristen. Omdat ze die verhuur niet bij de gemeente had aangemeld, een van de voorwaarden in de huisvestingsverordening, kreeg ze een boete van 6.000 euro. Zij hoeft die nu niet meer te betalen, oordeelde de Raad van State woensdag. ‘Wij zeggen: de gemeente had helemaal geen vrijstellingsgronden mogen vastleggen. Je hebt altijd een vergunning nodig’, zegt een woordvoerder van de hoogste bestuursrechter.

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het terugdringen van vakantieverhuur via websites. Toch is woonwethouder Laurens Ivens (SP) woensdag niet teleurgesteld dat die maatregelen dus illegaal waren. ‘Het is vanaf nu overduidelijk dat vakantieverhuur woningonttrekking is. Vanaf de eerste dag dat je het doet. Dit in tegenstelling tot de visie die wij altijd vanuit de regering hebben gekregen.’

Ivens houdt een slag om de arm. ‘Alle juristen zijn de uitspraak nog aan het bestuderen, we zijn er behoorlijk door verrast.’ Uit een reactie van Airbnb blijkt wel dat ook daar de juristen ervan uitgaan dat er feitelijk sinds woensdag een verbod op vakantieverhuur van kracht is. Het verhuurplatform wijst er vooral op dat de wet waarop de uitspraak is gebaseerd ‘zal worden aangepast’. Het bedrijf betreurt de onzekerheid die de uitspraak veroorzaakt voor verhuurders.

Bekendmaken

De acute vraag is inderdaad waar zij aan toe zijn, zegt advocaat Zahra Boufadiss, die veel huiseigenaren bijstaat die de afgelopen jaren boetes kregen wegens vakantieverhuur. ‘Het is vanaf nu verboden, maar een gemeente moet dat natuurlijk wel eerst netjes aan iedereen bekendmaken.’ Ook is voor haar de grote vraag wat de uitspraak betekent voor iedereen die de afgelopen jaren boetes heeft gekregen in verband met verhuur. ‘Ik had vandaag al drie mails van cliënten die hopen dat ze die niet hoeven te betalen of hun geld terugkrijgen.’

Wethouder Ivens kan nog niet precies zeggen hoe de hoofdstad met die situatie zal omgaan. ‘Maar het zou zeker onbehoorlijk bestuur zijn om direct iedereen die nog verhuurt aan te pakken.’

Nieuwe wet

Gemeenten zullen weinig animo voelen om vergunningen te verlenen voor toeristische verhuur. Omdat het omslachtig en duur is, maar vooral ook omdat er nieuwe wetgeving in aantocht is, zoals ook Airbnb in de reactie benadrukt. Nog dit jaar wil de regering de Wet toeristische verhuur woningen door de Eerste en Tweede Kamer loodsen. Daarin krijgen gemeenten wél bevoegdheden om toeristische verhuur te regelen. Zo geeft de wet hun de mogelijkheid om woningbezitters ertoe te verplichten verhuur te registreren en te melden. En mogelijk zien gemeenten alsnog ruimte voor een vergunningstelsel.

Zodra deze wet van kracht wordt – naar verwachting in juli – vervalt de grond onder de uitspraak van de Raad van State. Ivens: ‘In afwachting van die wet ga je als gemeente natuurlijk niet een vergunningstelsel optuigen. Er ligt dus veel druk op Den Haag om vaart te maken met die nieuwe wet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden