Vakantiespreiding stuurt iedereen tegelijk op pad

Vroeger hadden alle lagere scholen in het land tegelijkertijd zes weken zomervakantie. Toen ging men er noodgedwongen hutje mut je tussenuit....

RENKUM Yono Severs

'Dit moet anders kunnen', dachten heldere koppen en kwamen ze met vakantiespreiding op de proppen. Zodat we om beurten op het strand zouden kunnen zitten, genietend van om beurten een andere zonnestraal. Een gouden idee. Maar wat daar nu echter bij in de knel blijkt te raken, zijn de te onderhouden vriendschaps- en familiebanden. Want wie gewoon was om in de vakantie met vrienden of familie elders uit het land de contacten te vernieuwen, herstellen en/of te verstevigen, komt door die vakantiespreiding bedrogen uit: in het ergste geval zijn er slechts drie overlappende weken. Drie luttele weken waarin de diverse collega's, geestverwanten, opa's en oma's, ooms en tantes, neven en nichten en vaders en moeders maar net allemaal tegelijkertijd vrij moeten kunnen krijgen. Ze zetten alles op alles en warempel, de baas stemt toe en familie en vrienden verzamelen zich, teneinde er een gezamenlijk genoten reces van te maken.

En zo zien wij het eigenaardige verschijnsel ontstaan dat waar we vroeger zes weken hadden om ons moegewerkte hart op te halen aan welverdiende zonnestralen, we er nu nog maar drie over blijken te hebben. Waardoor we uiteindelijk nog veel huttiger en muttiger op vakantie moeten dan vroeger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden