Vakantiespreiding stoort vergadercircuit

Wie deze dagen een vergadering wil beleggen, is tegen augustus aan vakantie toe. Zeker als de beoogde deelnemers onder verschillende 'spreidingsregelingen' vallen....

Van onze verslaggever

Neem de Bestuurlijke Commissie Randstad (BCR). Die kan ten minste vijf weken per jaar niet voltallig bijeenkomen, omdat de in Noord-Holland en Flevoland woonachtige leden in een andere periode met vakantie zijn dan de collega's uit Utrecht en Zuid-Holland. Het departement van Onderwijs, verantwoordelijk voor de vakantiespreiding, ontregelt de vergadermachine - vitaal onderdeel van 's lands economie -, of dwingt gewetensvolle ambtenaren tot onderbreking van hun vakantie om stafvergaderingen te kunnen bijwonen.

Reden voor de Vereniging Deltametropool, een belangenorganisatie waarin de vier grote steden en tal van randstedelijke instellingen verenigd zijn, om bij minister Hermans per brandbrief aan te dringen op een drastische herziening van die onzalige vakantiespreiding. Er moet hartje zomer onbekommerd kunnen worden vergaderd.

Het tijdstip van het initiatief lijkt wat ongelukkig. De regio-Midden gaat immers aan het eind van de week als laatste met vakantie. Het departement in Zoetermeer blijkt ook alle schoolvakanties tot en met 2005 al te hebben ingeroosterd. Daarom kan dus de komende vier jaar niet ordentelijk worden vergaderd, ook al roept Deltametropool in haar brandbrief de minister op een recreatieve tweedeling van het economisch hart te beëindigen.

De coördinator van de vereniging, mevrouw H.A. van Oosterhout, voorziet binnen afzienbare termijn geen reactie op de brief. De geadresseerde bewindsman is immers net met vakantie, en tegen de tijd dat zijn ambtenaren hun zomerstop achter de rug hebben, is de regio-Noord alweer bijna aan de herfstvakantie toe.

Van Oosterhout heeft er niettemin alle vertrouwen in dat 'de bewoners van de metropool in wording in de zomer van 2006 in beduidend mindere mate voor een gesloten deur staan' dan nu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden