Vakantieparken Aegon in handen C. de Bruin

Aegon stoot zijn vijftien vakantieparken af. Koper van Aegon Recreatie Holding is de Rotterdamse financier Cees de Bruin, bekend van geruchtmakende transacties rondom Holland Sea Search en NBM Amstelland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Bruin wil de tien Nederlandse en vijf Duitse parken verder uitbouwen, zo vertelt hij. 'Wij proberen ze zo volledig mogelijk aan hun potentie te laten voldoen. Op langere termijn komen er meer mensen in dienst, en dan kun je ook gaan denken aan het vormen van nieuwe combinaties, mogelijk met nieuwe participanten. Ook een beursgang zou over een aantal jaren plaats kunnen vinden', aldus De Bruin. Over concrete plannen wil hij nog niets zeggen.

De Bruin heeft in het buitenland al enige participaties van deze aard. In Nederland exploiteert hij via zijn beleggingsmaatschappij Indofin het gerenomeerde Hotel Auberge De Kievit in Wassenaar. 'Al onze participaties zijn meerderheidsbelangen. We stellen ons eigen management ter beschikking.' Bij de Aegon-vakantieparken blijft het zittende management voorlopig aan het roer.

De Bruins ambities met de parken waren voor Aegon voorlopig niet te realiseren, maakt een woordvoerder duidelijk. 'Het behoort niet tot de kernactiviteiten. Het is branchevreemd.' Aegon heeft er de laatste jaren veel in geïnvesteerd, maar 'het recreatiebedrijf is gediend met een eigenaar die het bedrijf ook op lange termijn verder wil ontwikkelen', zo meldt de verzekeraar.

De vakantieparken zijn begonnen in de jaren vijftig. Een rechtsvoorganger van Aegon, Ennia, beheerde toen wat stacaravans die personeelsleden konden gebruiken in hun vakanties. Van lieverlee groeide dat uit. Inmiddels is Aegon Recreatie Holding volgens De Bruin de derde partij in Nederland, na Center Parcs en Vendex-dochter Gran Dorado.

Bij Aegons vakantieparken werken in totaal 192 mensen, waarvan 62 in Duitsland. Over omzet en winst wordt niets gepubliceerd, maar insiders schatten de omzet op ongeveer tachtig tot honderd miljoen gulden. Over het rendement wil de Aegon-woordvoerder alleen kwijt dat het voldoet aan 'onze standaardeis van 12 procent rendement over het eigen vermogen'.

De parken zijn volgens kenners van de markt over het algemeen gericht op een wat ouder publiek. Er zijn minder centrumvoorzieningen dan bijvoorbeeld bij Center Parcs. 'Er komen meer liefhebbers van rust en natuur', aldus een insider. 'En dat is ook verklaarbaar van vroeger uit, toen er voornamelijk de gepensioneerden van Ennia kwamen.'

De Bruin wil niets zeggen over de overnamesom of over de financiering van de acquisitie. Hij wil slechts kwijt dat de koop helemaal in cash voldaan zal worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden