Vakantiegeld voor meeste Nederlanders fors lager

Een belastingverhoging die niet zo mag heten, en zie: miljoenen werknemers krijgen deze maand minder vakantiegeld op hun rekening gestort. Een tegenvaller van enkele tientjes tot ruim tweehonderd euro. Netto. Wie het minimumloon verdient gaat er niet op achteruit, en dat geldt ook voor wie thuiskomt met meer dan een ton per jaar.

Aanbiedingen bij een reisbureau. Beeld ANP

De verklaring hiervoor voert terug tot de inkomensafhankelijke zorgpremie die het nieuwe kabinet Rutte-Asscher eind 2012 wilde invoeren. Deze diepe wens van de PvdA leidde tot een kleine volksopstand, aangevoerd door de achterban van coalitiepartner VVD. Er kwam snel een andere oplossing. De arbeids- en heffingskortingen voor werkenden zouden inkomensafhankelijk worden gemaakt: wie meer verdient krijgt minder korting, ofwel betaalt dus meer belasting.

Daar merkte vorig jaar nog niemand iets van, omdat de Belastingdienst de tarieven nog niet had kunnen aanpassen. Maar dit jaar wacht de meeste werkenden wat is gaan heten het 'deurmatmoment': de afrekening vermomd als blauwe envelop. Over 2014 krijgen de meeste werkenden minder belasting terug, of moeten juist bijbetalen. Om dat deurmatgedoe volgend jaar te voorkomen, wordt het vakantiegeld (of bonus, of dertiende maand) zwaarder belast.

Vooral de hogere inkomens zullen dit merken in hun portemonnee, blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP (zie kadew). Iemand met een salaris van tweeënhalf keer modaal krijgt 256 euro minder vakantiegeld, anderhalf keer modaal houdt netto 242 euro minder vakantiegeld over en twee keer modaal gaat met 204 euro minder op vakantie.

Netto achteruitgang vakantiegeld per inkomensgroep

- Minimumloon (1502 euro per maand): geen achteruitgang
- Modaal inkomen (2662 euro bruto per maand): 59 euro
- Anderhalf keer modaal: 242 euro
- Twee keer modaal: 204 euro
- Tweeënhalf keer modaal: 256 euro

Schulden aflossen

Overigens gaat het vakantiegeld, grofweg een extra maandsalaris, lang niet altijd op aan vakantie. Zo'n 16 procent van de Nederlanders heeft het extraatje nodig om rond te kunnen komen, blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ABN AMRO.

Ze lossen er schulden van af of doen een grote aankoop. Dat geldt vooral voor mensen die minder verdienen dan modaal (35 duizend euro per jaar). 30 Procent van de werknemers heeft het vakantiegeld nodig om met vakantie te gaan, 40 procent kan ook zonder de extra uitkering van mei weg. Overigens mag het vakantiegeld per maand worden uitbetaald, als dat ook is afgesproken in het arbeidscontract of in de cao. Maar een grote meerderheid van 86 procent van de werknemers krijgt het vakantiegeld het liefst eens per jaar. En dat is in mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden