Vakantiegeld kan Vermeend hete zomer bezorgen

Vakantiegeld is leuk voor werknemers, maar kan de staat een miljardenstrop opleveren. Tenminste, als de rechter twee belastingambtenaren uit Terneuzen gelijk geeft....

Honderdduizenden werknemers in de bouw en de landbouw krijgen vakantiebonnen, waarvan de waarde maar voor 75 procent is belast, terwijl vakantiegeld voor 100 procent meetelt. Het duo eist nu hetzelfde voordeel als de ontvangers van vakantiebonnen.

Krijgt het tweetal uiteindelijk gelijk bij de Hoge Raad, dan moet de staat enorme bedragen gaan terugbetalen. Schattingen lopen uiteen van één tot drie miljard gulden.

Volgens staatssecretaris Willem Vermeend van Financiën loopt het zo'n vaart niet. Door veranderingen in de fiscale behandeling van vakantiebonnen zou de ongelijkheid zijn opgeheven.

De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB) stuurde vrijdag een open brief aan Vermeend 'om met spoed een praktische regeling te treffen voor de loonheffing over vakantiegeld'. De meeste belasting over vakantiegeld wordt immers ingehouden door de werkgever, via de loonbelasting. Via een proefprocedure wil de NFB snel zekerheid krijgen. Besluit de rechter tot teruggaaf, dan moet Vermeend werkgevers 'ambtshalve' de bevoegdheid geven 'tot herrekening van de loonheffing (leidende tot teruggaaf)'. De meeste werknemers zullen het immers 'onwezenlijk' vinden om een bezwaarschrift in te dienen tegen hun eigen werkgever.

REDACTIE: JOOST RAMAER EN PETER DE WAARD.

ILLUSTRATIES: PETER VAN HUGTEN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden