Vakantiegeld blijft thuis

Verbouwen, sparen of - doe eens gek - weggeven. Wat te doen met het vakantiegeld?

procent van de huishoudens zet het vakantiegeld op een spaarrekening, blijkt uit onderzoek van ING.

Geeft Nederland gehoor aan de oproep van Mark Rutte? Gaan we ons vakantiegeld massaal uitgeven, het liefst in eigen land, zodat het Centraal Planbureau wordt verslagen en miljardenbezuinigingen in augustus onnodig blijken? Gezien de omvang van het jaarlijkse extraatje zou het kunnen - de afgelopen weken is volgens het CBS ruim 16 miljard euro over Nederland uitgestrooid. Maar de kans op deze economische oppepper is klein. Het volk gebruikt het geld voor een belangrijk deel voor andere dingen.

Om de spaarrekening te spekken, bijvoorbeeld. Volgens een peiling onder het tweeduizend leden tellende panel van de Consumentenbond doen bijna vier op de tien Nederlanders dat; slechts 7 procent stopt het geld (deels) in keukens, meubels of tablets.

De keuze voor het versterken van de buffers is begrijpelijk, gezien de berichten over de aanhoudende crisis en de oplopende werkloosheid. Maar veel levert het niet op. Met spaarrentes van hooguit iets meer dan 2 procent en een inflatie van bijna 3 procent is het geld over een jaar minder waard dan nu. Kijk op Consumentenbond.nl/sparen voor een vergelijking van spaarrekeningen en -deposito's.

Vroeger deden banken rond deze tijd erg hun best om al die miljarden aan vakantiegeld naar hun eigen spaarrekeningen te lokken. Maar sinds banken bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt geld vrijwel gratis kunnen ophalen en klanten sowieso al meer sparen en aflossen, gebeurt dat steeds minder. Volgens Sparen.nl doen de Rabobank en SNS dit jaar zelfs helemaal niet aan acties. Laatstgenoemde omdat het na de nationalisatie niet gepast zou zijn, de Rabobank wil 'de aandacht richten op het bieden van service en advies'. De twee andere grootbanken, ING en ABN Amro, kietelen de spaarder wel een beetje. Een ING-klant krijgt een gratis bioscoopkaartje of 2.500 rentepunten bij een storting van minimaal 500 euro - vorig jaar was het een badhanddoek. ABN Amro pakt het wat groter aan en verloot tot eind juni elke week 1.000 euro onder de klanten die 1.000 euro storten. De Regiobank geeft - na de fietskoeltas van vorig jaar - bij 750 euro storting een volleybal cadeau.

Het vakantiegeld wordt een keer per jaar, in mei, uitgekeerd aan werknemers en uitkeringsgerechtigden en bedraagt doorgaans 8 procent van het bruto jaarinkomen. Volgens ING gaat het gemiddeld om 2.800 euro per huishouden. Daar gaat nog wel inkomstenbelasting van af. Dat is bij zo'n incidentele beloning de volle mep, waardoor het verschil tussen het bruto- en nettobedrag doorgaans groter is dan bij het gewone maandsalaris. Wat overblijft, wordt volgens een peiling van ING door de crisis steeds minder gebruikt voor het oorspronkelijke doel: de vakantie. Ruim 35 procent gebruikt het geld daarvoor. Dat was vorig jaar 38 procent en in 2011 nog meer dan 40 procent. Vakantie is nog wel de belangrijkste bestemming van het geld, gevolgd door de 'andere uitgaven': bijna een kwart besteedt het geld aan de aanschaf van een nieuwe bank of computer.

Ook bijna een kwart lost er schulden mee af, duidelijk meer dan de 18 procent van een jaar eerder. De financiële zorgen zijn dus groter geworden. Dat is ook te zien aan het aantal huishoudens dat volgens de ING-peiling het extraatje op de spaarrekening zet: 16 procent, tegen 19 procent een jaar eerder.

Inderdaad, een veel lager percentage dan de 39 procent spaarders bij de Consumentenbond. Dat ligt niet alleen aan het feit dat in die peiling meerdere antwoorden mogelijk waren. Je moet ook wel voldoende geld hebben om iets extra's te kunnen sparen. En het panel van de Consumentenbond is wat ouder, hoger opgeleid en verdient beter dan het gemiddelde in Nederland. Dat kan ook de reden zijn dat van dit panel 'slechts' 10,8 procent het vakantiegeld gebruikt voor het wegwerken van financiële achterstanden.

Ongeveer eenzelfde percentage steekt het geld deels of geheel in het onderhoud van de woning. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar. Het kan ook een slimme zet zijn, vindt de bond. De huizenprijzen dalen nog, de woningmarkt zit nog vast en verhuizen is lastig, dus zorg er dan in elk geval voor dat het onderhoud van je huis op orde is voor het geval het sentiment omslaat. Bovendien geldt tot maart 2014 nog de lage btw van 6 procent voor renovatie en herstel van woningen. Ruim 3 procent van het panel lost met (een deel van) het vakantiegeld extra af op de hypotheek. Ook dat kan, afhankelijk van de omstandigheden en het type hypotheek, heel verstandig zijn, gezien de (lage) spaarrentes en de (nog steeds relatieve hoge) hypotheekrente.

Meer dan een op de tien panelleden doet helemaal niets; het vakantiegeld blijft staan op de rekening waar het is binnengekomen. Daar is Mark Rutte niet blij mee en het is ook niet slim, want dan staat het jaarlijkse extraatje daar maar nutteloos te staan. Zet het dan op een spaarrekening bij de ASN Bank, die voor iedere spaarder die minimaal 1.000 euro stort 2,50 euro overmaakt naar het Nationaal Ouderenfonds. Of geef (een deel van) het geld weg. Onder meer diverse kerken hebben acties om het vakantiegeld te delen met minder bedeelden, die niet op vakantie kunnen. Rendement levert het niet op, een goed gevoel wel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden