Vakantiedagen mogen vijf jaar opgespaard

Werknemers die recht hebben op meer dan twintig vakantiedagen per jaar, mogen het meerdere voortaan gedurende vijf jaar opsparen. Dat was tot nu toe twee jaar....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Een wetsvoorstel van die strekking is ingediend bij de Tweede Kamer. De extra vakantiedagen kunnen ook worden afgekocht of omgezet in verkorting van de werkdag.

Het ouderschapsverlof wordt uitgebreid voor werknemers die een meerling krijgen of meerdere kinderen tegelijk adopteren. Zij krijgen recht op twee maal ouderschapsverlof tot de kinderen acht jaar zijn. Het tweede deel van het verlof geldt ook voor werknemers die al een keer verlof hebben opgenomen onder de bestaande regeling.

Op grond van de oude vakantieregeling mogen extra vakantiedagen niet worden afgekocht en verjaren opgespaarde vakantierechten na twee jaar. Als de nieuwe wet van kracht wordt, mogen werknemers en werkgevers hierover zelf beslissen. Tijdens een overgangsperiode van drie jaar moet dit nog via de CAO geregeld worden. Daarna kunnen werknemer en werkgever een schriftelijke overeenkomst sluiten.

Aan de wettelijk gegarandeerde vakantie van vier weken per jaar wordt niet getornd. Werknemers hebben deze vakantie volgens minister van Sociale Zaken Melkert nodig om op adem te komen.

Met de nieuwe vakantieregeling komt het kabinet tegemoet aan wensen van werkgevers en werknemers op het terrein van zorgverlof en educatief verlof, leeftijdsbewust personeelsbeleid en vervroegde pensionering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden