Vakantiebaan als opmaat voor de carrière

Vakantie betekent voor veel jongeren: een tijdje werken. Daarbij telt niet alleen het geld. Steeds minder zelfs, zegt FNV Jong.

Stephan (19) is in zijn element als volwaardig medewerker in de horeca; Lisanne (26) is alweer bezig aan haar derde jaar als hoofd recreatie op RCN vakantiepark het Grote Bos in Doorn. Maar ze lopen hier al langer rond: beiden zijn op de camping begonnen als vakantiekracht. Ze staan symbool voor een voorzichtige trend: jongeren gebruiken hun vakantiebaan als opstapje voor hun carrière.


'Natuurlijk is het geld ook belangrijk', zegt Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong. 'Toch kiest 20 procent van de jongeren vakantiewerk dat aansluit bij hun opleiding. Daarvoor nemen ze zoiets als langer reizen of rare werktijden op de koop toe.' FNV Jong presenteerde gisteren in Doorn het vakantiewerkonderzoek.


Daaruit blijkt ook dat vakantiewerkers profiteren van het voorzichtige economisch herstel. Dit jaar hebben meer jongeren (40 procent) zonder problemen vakantiewerk gevonden dan vorig jaar (22 procent). De lonen liggen wel iets lager: 7,66 euro per uur tegen 7,98 euro vorig jaar. 'Maar de tevredenheid is wel weer hoger.'


Jongeren kunnen zeker voordeel uit een vakantiebaan halen, is ook de ervaring van Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. 'Met je diploma heb je op de arbeidsmarkt iets extra's te bieden. Zeker nu we nog de gevolgen van we crisis merken, heb je profijt van zo'n voorsprong. Ook hebben jongeren soms tijdens hun studie voordeel van hun vakantiebaan, bij het vinden van een stageplaats of een werkleerplek. En het is altijd een goede manier om uit te vinden wat je leuk vindt.'


Stephan kan daarover meepraten. Na vijftien jaar camping in Doorn kreeg hij er een bijbaantje in de horeca. 'Alleen in de weekenden. Maar dat beviel zo goed, dat ik een opleiding voor de bediening heb gekozen. Dit is het vijfde jaar dat ik hier werk, het eerste jaar echt als medewerker.'

Zes tips voor fijner vakantiewerk

Het moet leuk zijn Het is immers wel vakantie en je bent de hele zomer bezig. Let op de sfeer als je bij een bedrijf komt solliciteren. En eh... vaak geldt dat je goed bent in wat je leuk vindt. En dan is het omgekeerde ook waar. Bij minder leuk werk even doorbijten en denken aan de euro's die binnenstromen. Of toch nog snel iets anders zoeken.


Onderhandel over je salaris Sommige vakantiewerkers (4 procent) hebben een hoger loon uitonderhandeld. Het proberen waard dus om niet met het eerste de beste loonbod in te stemmen. Zeker voor wie zijn vakantie-inkomsten gebruikt om oude rekeningen te betalen of alvast een spaarpotje aan te leggen om het aankomende collegegeld van te betalen.


Pimp je cv op... Met je vakantiebaan bouw je werkervaring op. Dat kan in de bediening op een zonnig terras, terwijl je droomt over hoge fooien. Maar wil je techniek in? Misschien kun je dan bij de plaatselijke fietsenmaker aan de slag. Wil je de zorg in? In de zomer kan het verzorgingstehuis extra handjes gebruiken.


...en werk je e-portfolio bij Jongeren die via het uitzendbureau een vakantiebaan vinden kunnen gratis een e-portfolio aanmaken. Dat is een interactief cv waarop je behalve diploma's ook competenties, ervaringen, en referenties kunt verzamelen.


Veilig met gezond verstand... Is je vakantiebaan veilig? Gebruik je gezond verstand! Moet je gewassen besproeien met een goedje waarop alleen nummers staan? Vraag bij de Inspectie SZW of FNV Jong na welk middel je in handen hebt.


Opletten met drank De jongerenbonden roepen werkgevers op verstandig om te gaan met alcohol. Omdat 16-jarigen alcohol mogen schenken zullen ze af en toe leeftijdgenoten een drankje moeten weigeren. 'We hebben al meldingen gekregen van caissières die daarom zijn bedreigd en van een barman van een buurtsoos die in elkaar is geslagen', zegt Robbert Coenmans van FNV Jong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden