'Vakantie wordt voor mantelzorger steeds lastiger'

Van het kastje naar de muur worden gestuurd, lange wachttijden en maandenlang regelwerk: terwijl het regelen van een vakantie voor de meeste mensen juist voorpret met zich meebrengt, is het door de veranderingen in de zorg voor veel mantelzorgers juist veel moeilijker geworden om dit jaar op vakantie te gaan. Dat zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer tussen tijdens de opening van de Dag van de Mantelzorg in 2014. Beeld anp

De organisatie ontving dit jaar veel meer vragen en klachten over vervangende zorg dan vorig jaar. 'Mantelzorgers zijn nu maanden in plaats van weken bezig om opvang te regelen. Sommigen zijn zo moe van alle voorbereidingen, dat ze het bijna opgeven', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

Volgens de organisatie is het sinds januari een stuk moeilijker om tijdelijke opvang voor bijvoorbeeld een zorgbehoevende partner in een verpleeghuis te regelen. De opnamecriteria zijn strenger dan vorig jaar. Daarnaast zijn er minder logeerplekken doordat verpleeghuizen inkrimpen.

Volgens Hoogendijk hebben de meeste zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekering wel een vergoeding opgenomen voor drie dagen vervangende zorg. 'De mantelzorger kan er dan wel even tussenuit, maar dan is de zorg voor bijvoorbeeld de hulpbehoevende partner nog steeds niet geregeld. Eigenlijk moet iemand eerst in het ziekenhuis opgenomen worden, voordat vervangende zorg geregeld kan worden. En dat wil je juist niet', aldus de directeur.

Vakantie is juist belangrijk
Ze onderstreept dat vakantie voor iedereen belangrijk is, ook voor hardwerkende mantelzorgers. 'Juist als het nog goed gaat, is het belangrijk dat je als mantelzorger er even tussenuit kan. Dat voorkomt overbelasting.'

Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, mensen die hulp geven aan een zorgbehoevend familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 van hen zijn volgens Mezzo overbelast door hun mantelzorgtaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden