Vakantie-wacht

Je kunt op elke deur en elk raam drie extra sloten zetten, een alarm met zwaailichten laten monteren, de buren vragen extra op te letten of voor de zoveelste keer oom Ben en tante Gerda tijdelijk in je huis laten wonen....

Jan van Capel

Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om 'betrouwbare vreemden' te laten waken over have en goed. Een van de bureaus dat op dit terrein activiteiten ontwikkelt is Ullver's Bemiddelingen, landelijk bureau voor huisoppasbemiddeling in Oosterbeek. De naam Ullver is samengesteld uit de achternamen van de twee oprichtsters van het bureau Elsbeth Ullmann-ter Haar Romeny en Charlotte Verlinden-Servatius.

De twee ondernemende vriendinnen stapten vier geleden in wat zij zagen als een gat in de markt: de groeiende behoefte aan betrouwbare oppas in huis tijdens vakanties of bij andere redenen van afwezigheid. Niet alleen om mogelijke inbrekers te weren maar ook om de woning op orde te houden, eventuele huisdieren te verzorgen, planten water te geven, post van de deurmat te halen en zo nodig het gras in de tuin te maaien. Desgewenst zelfs op thuisblijvende kinderen te passen.

Daarnaast zijn er mensen die het wel aardig vinden om een tijdje in een andere omgeving en in een ander huis te wonen zonder dat dit geld kost. In dit geval levert het zelfs een paar centen op. Het bureau werkt over het algemeen met wat oudere echtparen. Bijvoorbeeld mensen die in de VUT zitten en die wat omhanden willen hebben. Het zijn ook bij voorkeur mensen die buiten de schoolvakanties beschikbaar zijn en die mogelijk verschillende malen per jaar ergens op een woning kunnen passen.

Een van de uitgangspunten is dat de zorg voor een huis gezien moet worden als een vorm van vakantie met verantwoordelijkheden. Een enkele keer gras maaien en het sproeien van de tuin maakt evenals het verzorgen van de kamerplanten en het aannemen van telefonische boodschappen en dergelijke deel uit van de oppasklus.

Er is het bureau uiteraard alles aan gelegen dat de mensen die ze als oppas sturen er geen potje van maken. Kandidaat-oppassers dienen om die reden een uitgebreid formulier in te vullen waarin onder meer van alles wordt gevraagd over persoonlijke situaties. Verzocht wordt ook om twee personen op te geven waar referenties kunnen worden ingewonnen. In alle gevallen wordt een huisbezoek afgelegd bij potentiële oppassers.

Het bureau legt ook de voorkeuren en beperkingen van de oppassers vast. In welk deel van het land men bijvoorbeeld graag terecht wil komen, of met dieren kan worden omgegaan en of het eventueel bijhouden van een tuin problemen kan geven. Zelfs wordt rekening gehouden met roken of niet-roken. De mensen die hun huis willen laten bewaken en bewonen krijgen ook een formulier in te vullen en worden thuis bezocht. Het bureau koppelt de partijen.

Met het oppassen is overigens wel tamelijk wat geld gemoeid. Een normale oppasbeurt kost dertig gulden per dag. De helft van dit bedrag is voor de oppassers en de andere helft voor het bureau. Als er dieren worden verzorgd, is er een toeslag afhankelijk van het aantal huisdieren en de hoeveelheid te verrichten werkzaamheden. Voor een hond geldt als richtvergoeding acht gulden per dag. Wanneer ook kinderen in het geding zijn worden bedragen tussen de vijftig en honderd gulden per dag in rekening gebracht. De oppassers krijgen ook hun reiskosten vergoed.

Het bureau kan intussen beschikken over ruim zestig oppaskoppels. En dat aantal groeit nog. Het zijn meestal echtparen, maar er is ook een homopaar bij en twee vriendinnen die samen op pad gaan. Vorig jaar werden 150 oppasbeurten verzorgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden