Nieuws

Vakantie naar Frankrijk niet langer afgeraden, naar Lissabon wel

Liefhebbers van de Franse camping kunnen hun caravan poetsen: het reisadvies voor Frankrijk verandert in geel. Wel blijven er voor Nederlanders die in Frankrijk arriveren voorlopig een aantal verplichtingen. Tegelijkertijd schiet Lissabon terug van geel naar oranje vanwege zorgen over de oprukkende deltavariant.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De nieuwe reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan per donderdag in. Naast Frankrijk springen ook België, Griekenland, Estland, Litouwen, Slovenië, Noord-Macedonië, Servië en Albanië op geel. Een vakantie naar die gebieden wordt niet langer afgeraden en reizigers die uit die landen terugkeren, hoeven niet langer aan test- en quarantaineverplichtingen te voldoen.

Opvallend is dat een aantal hoofdsteden zorgenkindjes zijn, volgens het ministerie. Zo gaat Lissabon in het verder gele Portugal naar oranje, omdat het aantal besmettingen met de zorgwekkende deltavariant daar oploopt. Volgens Portugese media is de deltavariant verantwoordelijk voor 60 procent van de nieuwe besmettingen in de hoofdstad.

Ook in België en Griekenland worden de hoofdsteden Brussel (en omliggende regio) en Athene nog uitgezonderd van de gele reisadviezen. Die steden blijven op geel.

Vorige week maakte het ministerie ook een uitzondering in het advies voor Kroatië. Het land kreeg een geel reisadvies, maar de noordelijke regio Sjeverna Hrvatska bleef op oranje. Vanaf deze week wordt ook deze regio geel, waardoor nu vakantiereizen naar heel Kroatië mogelijk is.

Gele boekje
Dat Nederland het advies voor landen positief verandert, wil niet altijd zeggen dat je ook zonder al te veel extra zorgen op reis kan. De bestemmingen zelf kunnen altijd nog restricties opleggen voor reizende Nederlanders, omdat Nederland nog relatief veel besmettingen kent.

In Frankrijk moet je bijvoorbeeld een negatieve PCR- of antigeentest kunnen overleggen, kunnen bewijzen dat je in het afgelopen half jaar corona hebt gehad, of aantonen dat je minimaal twee weken geleden volledig gevaccineerd bent. Het gele boekje wordt daarbij als vaccinatiebewijs geaccepteerd. Alle inreisbeperkingen zijn te vinden op de website van het ministerie.

Vreemd genoeg worden vakanties naar Spanje voorlopig nog steeds afgeraden, het land houdt het oranje reisadvies. Dit terwijl het aantal besmettingen in Spanje de afgelopen weken flink is gedaald: per 100.000 inwoners heeft het nu minder besmettingen dan buurland Portugal. Maar het ministerie vindt de data nog niet goed genoeg. Bovendien zijn er zorgen over het aantal reizigers uit Spanje dat bij terugkomst positief getest wordt en het percentage positieve testen in Spanje zelf.

Ook in een aantal gebieden buiten Europa verandert het reisadvies. Zo gaan de Verenigde Staten naar geel en gaan de in China gelegen regio’s Hongkong en Macau naar groen. Dit zijn volgens het ministerie echter geen geschikte bestemmingen voor vakantie, omdat toerisme er nog niet is toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden