NIEUWSVakantie
Vakantie in eigen land stroomt snel vol
Wie nog een vakantie wil boeken in eigen land moeten haast maken. Campings en vakantieparken beginnen snel vol te lopen.
Bij de campings ging de vlag uit toen het kabinet aankondigde dat de sanitaire voorzieningen op 15 juni weer open mogen. Oorspronkelijk was dat 1 juli. Sindsdien staan bij veel campings de telefoons roodgloeiend, zegt Liane Jansen van Hiswa-Recron, de belangenorganisatie van bedrijven in de watersport- en recreatiesector.
Veel campings op populaire bestemmingen als de Veluwe en Zeeland zitten al vol deze zomer. ‘In andere regio’s is nog wel plaats, maar dan moet je beter zoeken. Plaats zat is er zeker niet.’
Ook veel boerencampings zitten in juli en augustus al vol. Voor het sanitair gelden nog wel de coronamaatregelen. Daarvoor zijn schotten en looproutes gemaakt.
Grote toename
Bij de verhuurders van vakantiehuisjes is het beeld hetzelfde. Na een verloren voorseizoen komen de boekingen nu op gang. Veel mensen hebben de kat uit de boom gekeken. ‘Maar sinds half mei neemt het aantal reserveringen door Nederlanders enorm toe’, zegt Jeannette ten Kate van Landal Green Parks, dat 56 vakantieparken heeft in Nederland.
Vooral de meer afgelegen vakantieparken in de natuur zijn volgens haar populairder dan anders. ‘Daar zitten ook veel mensen die normaal een vakantie in het buitenland hadden geboekt.’ Bij de 117 vakantieparken van Roompot is nog wel plek, benadrukt woordvoerder Baptist van Outryve. ‘Maar we zijn druk bezig onze achterstand in te lopen.’
Volgens de vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor toerisme (NBTC) gaat de helft van de Nederlanders dit jaar niet op zomervakantie. Van de helft die wel gaat blijft ruim 40 procent in eigen land. Die kunnen dan de plaats innemen van buitenlandse toeristen die anders naar Nederland zouden zijn gekomen. Normaal zijn dat er zo’n twintig miljoen per jaar, dit jaar blijft het aantal waarschijnlijk steken op acht miljoen.
Puzzel
Voor de ANWB wordt dit jaar een puzzel. ‘Wij merken dat er veel onzekerheid is over reizen naar het buitenland’, zegt woordvoerder Ad Vonk. Voor de ANWB is het daarom lastig om in te schatten hoeveel hulpverlening er nodig zal zijn in het buitenland aan gestrande Nederlanders. ‘Het is koffiedik kijken.’
Lees verder over vakantie in coronatijd
Duizenden tipi’s, yurts en andere luxe festivaltenten hebben deze zomer geen bestemming meer. Slimme ondernemers gebruiken ze nu voor hun pop-up glampings. ‘We bereiken een nieuwe doelgroep die zich niet thuis voelt op een aangeharkt bungalowpark, dat zet wel aan het denken.’
Zet desnoods een opgooitentje in je huis als reizen niet mogelijk is, maar doe iets. Vakantie is noodzakelijk. Ook, nee juist, in deze tijd. Vakantie is een schoonmaakhulp voor het hoofd.
Vakantiedagen opsparen voor als het ooit weer mogelijk is zonder mondkapje en op minder dan anderhalve meter afstand de wereld over te reizen? Of toch maar toegeven aan de werkgever en vakantie vieren in de achtertuin? Hoe jammer het ook klinkt: dat laatste is echt het beste idee. Niet alleen voor de baas, maar ook voor jezelf.