Vakantie en spelen gaan goed samen

De combinatie zon, zee, strand en bridge maakt de festivals van Juan-les-Pins, Oostende, Biarritz, Deauville en Loiben voor veel Nederlandse bridgers tot een aantrekkelijk vakantiedoel....

Kees Tammens

Oostende maakte in juni een ware Nederlandse invasie mee. Het erepodium van het viertallentoernooi was geheel Utrechts gekleurd met een team van Star (Wartena-van Reenen, de Beer-Swinkels) op de hoogste trede. De overwinning in de Carta Mundi paren ging naar Oosthoek-ten Kate van BCO.

Ook in het casino van Deauville een handvol successen. Jansma en Verhees haalden overtuigend uit in de open paren.

De internationals verrichtten met Brink-van Prooijen overwerk in het Tournoi des Champions dat laat in de avonduren de ware liefhebber naar de vugraph lokt. Nederland kon in dit exhibitietoernooi geen vuist maken.

Tijdens de gisterenavond begonnen 13-de Bridgeweek Scheveningen kun je tot en met zondag 10 augustus de degens kruisen met tegenstanders van uiteenlopende speelsterkte. Tot een kwartier voor aanvang (19.30) is de inschrijving geopend in de 's-Gravenhaagse Bridge School (Zwaardstraat, Scheveningen). Informatie op users.bart.nl/

In 1990 verschenen de namen van M'Bouh M'Bouh met Bijik als winnaars van het parentoernooi van Carta Mundi in Oostende. Het bleken door Oosthoek/van der Wouden gefingeerde namen van Afrikaanse voetballers; een practical joke die de organisatoren niet echt op prijs stelden. Bas Oosthoek herhaalde vorige maand dit huzarenstuk door met Chris ten Kate opnieuw in de Belgische kustplaats te zegevieren. Oosthoek geeft het recept van succesvol parenbridge: 'Tijgeren op elk spel, veel doubleren en altijd op het scherpst van de snede spelen'. En voegt daar relativerend aan toe: 'AI dat rumoer is voor ons niet weggelegd. Wij spelen vaak met het veld mee, rustig en geconcentreerd. Wel altijd blijven zitten en kansen voor open doel inkoppen!' Een goed voorbeeld van die strategie in diagram 1 waar het Utrechtse paar niets spectaculairs doet maar wel het onderste uit de kan haalt.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

pas 2-klaveren pas 2-schoppen

pas 2SA pas pas

pas -- -- --

West, ten Kate, kwam tegen 2SA uit met ruiten-8 (systematisch: derde van boven). De leider speelde een kleine ruiten in de dummy en oost, Oosthoek, won de slag met ruiten-B. Om schoppen-V als entree naar de te ontwikkelen ruiten of harten weg te spelen, vervolgde oost met schoppen- 10, schoppen-5, schoppen-3 en schoppen-V in noord. De leider ging op de harten af: harten-4, harten-2, h* 10 en harten-V in west die ruiten-10 naspeelde. De leider durfde de snit op ruiten-H niet aan en nam ruiten- A. Een tweede snit in harten: harten-B harten-7, harten-3 en harten-H in west die met de derde harten naar harten-A in zuid van slag ging. De leider raakte het spoor bijster en ging met een kleine klaveren van slag, west nam klaveren-B en speelde weer de kleur na die de leider aanviel. Klaveren via klaveren-H voor klaveren-A van zuid. Zuid nam klaveren-V mee en ging met de vierde klaveren van slag naar ruiten-8 van oost die schoppen speelde, gesneden met schoppen-B voor harten-H van west met ruiten-H als tweede down en een score van 74%.

Bas Oosthoek geeft grif toe dat je af en toe de wind in de rug moet hebben. In diagram 2 was het verschil tussen een top en een nul angstwekkend klein.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1-shoppen

dbl 2-schoppen 3-klaveren 6-schoppen

pas pas pas 1--

Zuid, Chris ten Kate, wist ook niet precies hoe hij de gigantische zuidhand het beste kon aanpakken. Hij koos voor 1-schoppen met in zijn achterhoofd de verzekering dat één-openingen zelden worden rondgepast. Noord, Oosthoek, schraapte na het informatiedoublet een iele verhoging naar 2-schoppen bij elkaar; voor zuid aanleiding zonder aarzelen het kleine slem te bieden.

Dan komt het moment van pech of geluk. Na een klaverenuitkomst, opgelegd in het licht van het 3-klaveren-bod van oost, heeft 6-schoppen geen kans. West, die met harten-A en schoppen-H achter de hand voldoende verdediging zag, kwam passief uit met een kleine ruiten. Dat was het eerste goede bericht voor de leider; het tweede gunstige was de twee- twee verdeling van de schoppen. Op de vijfde ruiten van zuid kon een klaveren uit noord weg; de kleine klaveren uit zuid in de dummy getroefd voor +980 en een score van 88%.

Een aanrader in de Bridgeweek Scheveningen is de vrije middagpartij. Een argeloze zuid in diagram 3 ondervond wat het is om met een onbekende partner te spelen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1-harten

pas 3-klaveren pas 3-ruiten

pas 3-harten pas 4-klaveren

pas 4-harten pas 4SA

pas 5-ruiten pas 5-schoppen

pas 6-harten pas pas

pas -- -- --

Zuid beschouwde 3-klaveren als een ouderwetse jumpshift: een sterke hand met een goede klaverenkleur. Een slem, misschien wel groot slem, was volgens zuid evident. Met 3-ruiten en 4-klaveren bood zuid rustig verder, met 4SA vroeg hij naar het aantal azen van noord en hoorde de ontbrekende aas. Nog altijd was zuid niet aangesloten en ging met 5- schoppen op zoek naar een groot slem. Het wederom afwijzende 6-harten van noord bracht zuid eindelijk tot stilstand.

Met '3-klaveren is toch een Bergen-verhoging (vierkaart harten, 8-10 punten)' legde noord de dummy neer. Van die conventie had zuid nog nooit gehoord.

West kwam tegen de duizelingwekkende hoge 6-harten uit met schoppen- H voor het aas van noord. De leider nam met harten-10 de snit op harten- H en trok met harten-A de troeven. Een kleine ruiten naar ruiten-B was de tweede geslaagde snit. Zuid bleef nog afhankelijk van de snit op klaveren-H maar kon dat uitstellen. Drie keer troef en vervolgens ruiten-A en ruiten naar ruiten-H gevolgd door ruiten-9.

Het tijdstip was aangebroken voor de snit op klaveren-H. De leider had nauwgezet op het afgooien van oost-west gelet. West gooide op de derde harten een alles onthullende klaveren-10 af, het 'die-heb-ik'- signaal. Zuid geloofde dat west in het bezit was van klaveren-H, wist dat west ook schoppen-V had en speelde schoppen uit de dummy voor schoppen-V van west die de laatste twee slagen (van klaveren-H9 in de klaveren-AV) aan zuid moest geven voor een verbazingwekkende +1430.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden