Vakantie en favoriete spel combineren

Juan-les-Pins, Deauville, Loiben, Pula, Örebrö, Toronto: een korte opsomming van de aangename oorden waar de bridger in de zomer aan de slag kon. In deze plaatsen heb je alle tijd om aan het zwembad of op het strand te verpozen gevolgd door een portie bridge. Dan het spannende uitslaan en het bespreken van de spellen van die dag tijdens een smaakvol diner. Je kunt zo prima vakantie combineren met jouw favoriete spel.


In Nederland organiseert Hans Metselaar voor het 21ste jaar een bridgeweek. Begonnen in Scheveningen, sinds een paar jaar in Den Haag. Van 6-14 augustus de Butler, de mixed, de individueel, de senioren-, mannen- en vrouwenparen, de viertallen en het open paren toernooi. Voor elk wat wils. Metselaar, oprichter van de Scheveningse Bridge School, heeft oog voor sociale en maatschappelijke zaken.


Door de week wordt er 's avonds gespeeld, in het weekeinde overdag. Een interessant aspect van een festival is dat bridgers van alle sterktes tegen elkaar spelen. Zo kan de beginnende wedstrijdbridger eens de degens kruisen met een kampioen. Inschrijven kan tot een kwartier voor aanvang aan de zaal van de SBS.


In een parenwedstrijd van de bridgeweek van 1996 kregen zowel leider als tegenspelers volop kansen.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


---1¿


2¿3¿pas4¿


paspaspas-


Een agressieve west kwam uit met ¿H voor ¿A in zuid die direct klaveren speelde, west dook en de leider zette ¿H; dit begin leidde zelfs tot elf slagen. De beste uitkomst was een troef. Na harten voor ¿H in zuid speelde de leider klaveren, gedoken voor ¿H in de dummy. Klaveren getroefd en ¿A en schoppen voor ¿H in west die in troef doorzette voor ¿V in de dummy. Nog een klaveren getroefd en bij west viel ¿A. Overgestoken naar ¿A in de dummy en ¿V meegenomen, uit zuid een ruiten weg. Dan ¿8 voor ¿B in west die alleen ruiten had en de leider ¿H cadeau moest geven


Toch kan het contract down na een troefuitkomst. Dan moet west opstappen met ¿A en troef vervolgen. De leider komt dan slechts tot negen slagen.


International Huub Bertens is een vaste bezoeker van de SBS-week. In diagram 2 draaide hij in 1994 handig een dreigende nul om in een volledige top.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


paspas1¿1¿


pas2¿dblpas


3¿3¿dblpas


paspas--


De verlokking van de 'kiss of death' (de +200 waarmee je in een parenwedstrijd alle deelscores verslaat) was groot voor oost die 3¿ gretig doubleerde.


Oost-west hadden de winst op zak. Als zij maar ooit twee keer troef spelen verliest de leider vier topslagen en uiteindelijk een vijfde slag.


De tegenspelers begonnen met troef voor ¿A en schoppen voor ¿B in de dummy. De magische +200 leek op komst. Bertens had een handigheidje in petto. Hij speelde in de derde slag ¿2 uit de dummy, en oost die niet wist of zuid ¿B had, stapte op met ¿H, bij west ¿9. Ruiten voor ¿V en een harten uit zuid, ¿10, ¿V en ¿A in oost.


Opnieuw ruiten voor ¿A. Klaveren uit zuid, voor ¿10 in west die klaveren doorspeelde, getroefd in de dummy. Een kleine harten getroefd en daar lag ie dan: ¿8 als hoge harten en de negende slag.


Ook een kans voor de tegenspelers: spelen oost-west na ¿H direct twee keer klaveren dan wordt de dummy troefkort en maakt nooit ¿8 als slag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden