‘Vakantie? Dan laptop uit’

Neem jij je werk mee op vakantie of doet je partner dat, vroegen we de lezers van Volkskrant banen. ‘Nee, niemand is onmisbaar.’..

Als je er niet in slaagt tussen negen en vijf te doen wat je moet doen, dan is er iets mis. Alle beslissingen kunnen wachten en alles kan gedelegeerd worden. Gelukkig kwam ik hier tijdig achter.

Peter

Ik ben ondanks een gelukkige relatie van al bijna 25 jaar ook met mijn werk getrouwd. De laptop gaat dus absoluut mee. Mijn werk is mijn hobby en absoluut geen straf. Sommige beslissingen kunnen niet wachten en soms kan er niet gedelegeerd worden.

D. Rietveld

Vakantie = vakantie. Niemand is onmisbaar, ook al denken we dat we geen dag kunnen missen. Tijdens vakanties ben ik uit principe niet bereikbaar. Even alles loslaten moet voor iedereen, ongeacht je functie, mogelijk zijn!

Remco

Ik laat alles wat werk is op het werk. Vakantie is om even los te komen van het werk, anders heb je nog geen rust. Dus ook de telefoon blijft thuis. Ik ben op vakantie niet bereikbaar.

Erwin

Nederlandse gemeenten zien hun positie op de krappe arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden sterk verslechteren. Eén van de oorzaken zou volgens Ina Sjerps van de Vereniging Nederlandse Gemeenten het salaris zijn, dat vaak lager is dan in het bedrijfsleven. Moeten ambtenarenlonen meer in lijn lopen met de markt?

Ik ben voorstander van het systeem: ‘Loon naar Werken’. Wanneer van een ambtenaar dezelfde prestaties wordt verwacht als in het bedrijfsleven, vind ik dat ze ook naar rato moeten worden beloond. Dit geldt zeker wanneer bestuurlijke functies worden bekleed. Hiermee voorkom je ook dat er bedrijven ontstaan die ambtenaren op hoger- en academisch niveau binnenhalen vanuit gemeentes en tegen een veel hoger tarief terugplaatsen.

Ron Bosch (38), netwerkplanner, Amersfoort

Engelsen hebben een mooi spreekwoord: when you pay peanuts, you get monkeys. Ik zie in de praktijk wat slecht personeel extra kost.

Bart Kool

Ja, natuurlijk. Salarissen moeten gelijk zijn aan andere dienstverleners. Vooral mensen in de top in de ‘gewone markt’ moeten zich schamen!

Paul Meijer (43), hovenier, Amersfoort

Vind jij ook dat Goede Vrijdag en 5 mei een vrije dag moeten zijn? Ja en nee, luidt het antwoord.

Eigenlijk wel. Maar een commissie van écht wijze mannen en vrouwen zou antwoord moeten vinden op vragen als: brengt dit schade toe aan de economie?

Paul

Nee, deze moet voor mij niet verplicht vrij zijn. Niet iedereen is gelovig. Laat de werknemer zelf beslissen welke dagen hij of zij vrij neemt (zolang de werkgever geen zwaarwegende argumenten heeft vanuit oogpunt van continuïteit van de bedrijfsvoering of maatschappelijke belangen). Zo kunnen christelijke mensen met Kerst, Goede Vrijdag en Hemelvaart vrij nemen; islamitische mensen met het Suikerfeest, Offerfeest, enz. En mensen zonder geloof andere dagen.

Ivo

Ja en nee; om alles gelijk te trekken wel. Maar aan de andere kant: wie is er nog gelovig en wat voor geloof hangt men aan? Met deze gemengde samenleving kun je beter een aantal dagen ‘vrij in te vullen’ geven; heb je ook minder te maken met pieken in (dan belachelijk dure) vakantieparken, campings enzovoorts.

Karin, marketingmedewerker

Behalve nooddiensten vind ik het al jaren belachelijk dat veel werkzaamheden gewoon doorgaan op nationale feestdagen.

Arend Otten (50), stafmedewerker P & O, Ermelo

Caroline Harder, 19 jaar professioneel danseres bij Rotterdam Dance Works, zei onlangs in Volkskrant Banen: ‘Ik heb tijden gekend dat ik op drie kaakjes per dag leefde’. Moeten dansopleidingen ervoor zorgen dat leerlingen gezond blijven eten?

Volgens mij moet het zelfs een onderdeel van de opleiding zijn in de vorm van een leervak of persoonlijke begeleiding. Gezond eten is voor iedereen belangrijk maar vraagt extra aandacht wanneer men zware fysieke inspanningen moet verrichten.

Corrie

Zeer mee eens. Zonder een gezond eetpatroon is het fysiek haast onmogelijk om de zware opleiding en het werk als danser goed te doen.

Cindy

Dit is precies waarom ik akelig word van het kijken naar dansvoorstellingen. Niet meer naar toe dus.

Maria

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden