Vager dan vaag: 2011-award voor 'In je kracht staan'

Pak een glaasje functionele zuivel, want de uitslag van de verkiezing Vaagste Vaagtaal van 2011 is binnen. Volgens 1500 deelnemers aan de enquête is 'In je kracht staan' de overtuigende winnaar.

Redactie
Illustratie: Rob Derks van Studio Noodweer Beeld
Illustratie: Rob Derks van Studio Noodweer

Deze kreet, waarmee mensen proberen aan te geven dat ze stevig in de eigen schoenen staan, er helemaal klaar voor zijn, danwel helemaal toppie in hun velletje zitten, werd met 27 procent van de stemmen duidelijk 'de vaagste vaagtaal van het jaar'.

Op plek twee eindigde het altijd fijne 'Het heeft mijn aandacht', terwijl het onbegrijpelijke 'decontextualiseren' de derde plek inneemt. In september en oktober kon iedereen via Vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van de genomineerde woorden.

Volgens de organisator van de enquête, Arjen Ligtvoet van tekstbureau Tekstridder, bleek dit jaar vooral dat mensen zich ergeren aan woorden die ze in hun dagelijks leven tegenkomen. 'De huisvrouw doet de boodschappen en stuit in haar zoektocht naar melk op 'functionele zuivel'. De mannelijke kostwinner weet zich geen raad met het veeleisende 'nieuwe werken''

Maar ook op kantoor worden volop vage termen gebezigd. Wat te denken van 'het nieuwe werken', 'beleidstraject' en 'beleidshandreiking'. De uitslagen werden ook gespecificeerd per provincie, stelt Ligtvoet: 'In Drenthe is bij elke boom of grasspriet wel een 'ambachtelijk' stukje toeristisch vermaak te vinden. Drenthenaren stemden dan ook massaal op 'ambachtelijk' terwijl daar in de Randstad nauwelijks iemand voor te porren is.'

Senioren bleken zich tenslotte dood te ergeren aan het woord 'resomeren', de '2.0-verwerking van stoffelijke overschotten'. Het genomineerde woord werd enkel aangeklikt door ouderen; jongeren ergeren zich blijkbaar in het geheel niet aan deze vorm van vaagtaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden