Vage en vlakke Canadees in Zeeland

Wave..

Annette Embrechts

middelburg Wat doet een Canadees in Middelburg? Een beetje aquarelleren met dans, zo blijkt uit de voorstelling Wave, van de Canadese choreograaf Sylvain Émard (première dinsdag tijdens het Zeeland Nazomerfestival). Het Zuid-Nederlandse Danshuis Station Zuid nodigde de veertiger uit zijn Canadese trilogie Climatology of the Body in Nederland af te komen maken (vorig jaar maakte hij bij Station Zuid al de festivalvoorstelling Seven by 2 met André Gingras).

Dit slot moeten we vooral niet te veel associëren met bezorgdheid over klimaatsveranderingen, benadrukt de choreograaf vooraf. Wave gaat over de innerlijke reacties van het lichaam op sociale en klimatologische veranderingen in zijn omgeving. Precies zo vaag is de voorstelling, op een mix van uitgestreken trompetklanken en ronkend gerommel. Vijf vrouwen verschijnen schimmig achter drie schermen. Fraai is nog wel de kleurrijke projectie van de golfslag in hun lichaam: door de lichtval lijken het waterzakken, vullend en legend met warmte en kou. Maar zodra de dames tussen de spleten door het toneel op schieten, verwateren hun bewegingen tot een softe mix van semi-suggestieve expressie en vlakke abstractie. Hun handen maken bedekkende gebaren, voor de ogen, de mond of in de zij. Polsen worden losgeklopt, gestrekte benen omhoog gezwiept. Ze ondersteunen elkaar of troosten elkaar in een omhelzing. Maar de opsplitsing in solo’s, trio’s en kwintetten blijft schools en eentonig. Pas naar het slot, wanneer één danseres zich onder stoom losmaakt, krijgt Wave enigszins dynamiek.

In deze tijden van pittige discussies over verdeling van subsidiegelden verbijstert het des te meer dat Station Zuid ruim baan geeft aan een middelmatige Canadees (én zijn voltallig Frans-Canadese tableau van dansers, musici en filmers) die nauwelijks van betekenis lijkt voor de Nederlandse dans.

Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden