Vage branche

Ook Deloitte & Touche vindt zijn werk saai. Het controleren van jaarrekeningen en het geven van wijze bedrijfsadviezen zijn zelfs voor accountants niet meer zaligmakend....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

Esther Hansen Löve

ROTTERDAM

P. Hoogendoorn, bestuursvoorzitter van Deloitte, zou ook graag zien dat het werkterrein van de stoffige boeken met cijfers werd uitgebreid naar hogere doelen: externe accountants zouden een belangrijke rol moeten spelen bij het toezicht op bestuurders van ondernemingen, corporate governance. Vorig jaar luidde Deloitte de noodklok over de gebrekkige controle op de raad van commissarissen en riep op tot een serieuze aanpak van dit probleem.

Toch zou Deloitte niet mogen klagen over zijn kernactiviteiten. De trend van overnames en fusies, een belangrijke bron van inkomsten voor accountants, begint gigantische vormen aan te nemen.

Ook de fiscalisten van Deloitte hebben het druk. De stroom vernieuwingsplannen van staatssecretaris Vermeend van Financiën heeft ondernemers danig in de war gebracht. 'Ze weten niet of ze nu juist wel of juist niet snel naar België moeten verhuizen', vertelde Hoogendoorn. Met een road-show trekt Deloitte door het land om uit te leggen wat de consequenties van eventuele wijzigingen van de belastingwetgeving kunnen zijn.

Zelf heeft Hoogendoorn het druk met andere dingen, een fusie van het eigen bedrijf bijvoorbeeld. Het opzetten van een 'juridische tak' is geen kleinigheid. Grote advocatenmaatschappen staan niet te springen om op te gaan in een grijze accountant, hoe groot en internationaal die ook mag zijn.

Dat bleek al toen het grote accountantskantoor KPMG in het voorjaar werd afgewezen door het gerenommeerde Nauta Dutilh. Ook Moret Ernst & Young moet het doen met samenwerking met een onbekend regionaal advocaten- en notarissenkantoor.

Het enthousiasme bij advocaten om met accountants samen te gaan wordt ook getemperd door de Orde van Advocaten. Deze verbiedt dit soort fusies, bovendien lopen partijen bij een fusie het risico van belangenverstrengeling. Volgens Hoogendoorn kan deze hindernis omzeild worden door de fusie een 'strategische alliantie' te noemen.

Maar Deloitte maakt zich ook niet geliefd bij advocaten: vorig jaar heeft het her en der vijftien juristen weggekocht en nu al is Deloitte met een nieuwe sollicitatieronde bezig. De juristen van Deloitte voorzien kleine en middelgrote ondernemingen van juridisch advies. Vooral dezen hebben behoefte aan dit soort extra service omdat zij de drempel naar een advocaat vaak te hoog vinden.

Hoogendoorn stelde echter dat meer advocaten wel wat zien in samenwerking. Dat het zo lang duurt voor er wat van komt, heeft te maken met de overlegstructuur in de advocatuur. Zelf is hij met drie advocatenkantoren 'serieus in gesprek'. Namen wil hij niet noemen.

'Binnen de advocatuur wordt gediscussieerd over de vraag of men niet moet internationaliseren', stelde Hoogendoorn. Volgens hem wordt deze branche nu ook getroffen door de disciplinerende werking van de markt. 'Vroeger speelde de markt voor hen een ondergeschikte rol, maar de laatste tien jaar is ook in dit soort organisaties het marktmechanisme een drijvende kracht geworden.'

Klanten van accountants en advocaten onderscheiden zich niet van andere: ook zij willen een supermarkt. De adviseur bij een ingewikkelde fusie of overname moet niet alleen groot en internationaal zijn, hij moet ook weten wat te doen bij een simpel arbeidsconflict.

Deloitte wil zijn band met de klant verder versterken door hem te helpen op het terrein van de informatietechnologie. Daarom werkt de onderneming sinds kort samen met de Amerikaanse IT-adviseur ICS.

Om zijn positie bij de klant verder te versterken wil Deloitte meer verantwoordelijkheid bij het toezicht binnen ondernemingen. 'Eigenlijk is de accountant slechts het verlengde van de raad van commissarissen', stelde Hoogendoorn die vast kon stellen dat de alarmbel over de corporate governance vrucht heeft afgeworpen. Uit de jongste NIPO-enquête die Deloitte hierover heeft laten houden, blijkt dat ook ondernemers meer toezicht willen: van hun accountant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden