Vadertje Staat, wat heeft u angstaanjagend grote tanden

In tijden van recessie moet de broekriem worden aangehaald. Men neme het een regering dan ook niet kwalijk, dat zij roeit met de riemen die zij heeft....

De liberalen denken aan hun mythische vrije markt, waarin de economisch sterkeren de economisch zwakkeren zullen verdringen. hetgeen de hele bevolking uiteindelijk op een hoger plan zal tillen. Dit quasi-darwinistisch denken heeft altijd gelijk.

De democraten uit 1966 hebben geen ideologie, maar een motto: democratische vernieuwing. Hun doel is bereikt als het volk zoveel inspraak heeft, dat het D66 en masse kan laten vallen bij de verkiezingen. Iedere politieke vernieuwing is er een. En een weggestemde partij in de regering is toch een goed begin.

De eventueel minder enthousiaste burger mompelt dat de bezuinigingen pijnlijk knagen, maar dat doet het schuldgevoel ook. Hebben we het hier in Nederland eigenlijk niet erg goed? Een beetje luxe kan er toch wel vanaf? De calvinistische inborst, maakt dat er veel makke schapen in een hok gaan.

Maar er zijn ook mensen die buikriem echt moeten aanhalen. Wij noemen ze met een wat vieze smaak in de mond 'zwakkeren'. Ze zijn de luizen in de pels van een bevolking die echt wil genieten van de opgepotte welvaart. Vroeger zouden ze op kermissen meereizen in het rariteitenkabinet, maar tegenwoordig is dat te goed voor ze en wordt voor hun armoedig bestaan betaald. In christelijke ogen zijn deze lieden te benijden. De laatsten zullen immers de eersten zijn.

Voor liberalen bieden de zwakkeren de gelegenheid de vrije markt van het laatste sprankje menselijkheid te ontdoen. Eenmaal van deze kluisters ontdaan, kan de markt pas echt vrij zijn. Voor D66 zijn de zwakkeren niet interessant. Bestuurlijke vernieuwing zou geremd worden, als men zich eerst met deze groepering zou moeten bezighouden.

Om de hoek woont een meisje. Ze is gehandicapt. Maar daar is ze wel aan gewend, want dat is ze al meer dan twintig jaar. Ze is er ook aan gewend dat haar kleine inkomen venijnig vaak moet worden aangesproken vanwege die handicap. Ze is er aan gewend om de buikriem strak aangetrokken te hebben.

Waar ze maar niet aan kan wennen, is dat ze zoveel pijn heeft omdat ze haar maagzuurremmers niet kan betalen. Waar ze ook niet aan kan wennen, is het idee dat ze een veel grotere kans op hartfalen maakt, nu ze haar cholesterolremmers niet meer kan betalen. Vroeger werden haar pijnlijke ledematen gemasseerd door een fysiotherapeut. Een keer in de week had ze een half uurtje geen last van de knagende pijn die ze zo goed kent. Tegenwoordig kan ze een fysiotherapeut ook niet meer betalen.

Ze zat op een koor. Iedere woensdagavond haalde het invalidenvervoer haar op en bracht haar naar het buurthuis. Nu ze geen vervoer meer krijgt, kan ze ook niet meer naar het koor. Ze kan er maar niet aan wennen dat de buikriem nog strakker moet worden aangetrokken. Vadertje Staat, wat hebt u grote tanden.

Ze gelooft niet, maar soms bidt ze op haar verminkte knieën dat ze eens de eerste mag zijn. Om God wat te helpen, koopt ze iedere maand een kraslot. In de hoop ook eens op de ladder door te mogen stoten, door middel van een flink fortuin. Ook heeft ze een mail gestuurd naar D66. Maar ze heeft nog steeds geen antwoord gekregen. En hoe kan zij ook weten dat D66 inspraak via bestuurlijke vernieuwing wil. En dat dat iets heel anders is dan inspraak via email.

Ik moet er niet aan denken dat ik iemand ben die toevallig om dat meisje geeft. Ik zou me denk ik echt zorgen maken. En misschien zou ik me wel druk maken om de vreemde regeringsplannen. Voor je het weet, zou ik maagzuur- en cholesterolremmers nodig hebben. En die zijn dan niet te betalen. Soms kan ik me goed voorstellen dat bepaalde mensen zich wanhopig voelen bij deze kabinetsplannen. Maar voor de haan drie maal gekraaid heeft, heb ik die voorstelling al met goed gevolg weggedrukt. Al vele malen.

Dat doe ik en velen met mij, door ons bijvoorbeeld op hetwerk te storten. Er moet toch brood op de plank komen, en wat dijn is, moet ook het mijne worden. Zalig zijn de idioten, want aan hen hoeft niets bestuurlijks vernieuwd te worden. Voor hen blijft het pappen en nathouden met inspraakcommissies, die boven de lauwe koffie hun zure boeren laten oprispen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden